Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap: még több segítség az elbocsátott dolgozóknak 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
A globalizáció jelentős strukturális változásokat okozhat, ami elbocsátásokkal járhat  

A Parlament elfogadta az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap új szabályait. Az alap így jobban hozzáférhető és megfelelőbb a globális válságok kezeléséhez.

Az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap létrehozása az Unió egyik fontos lépése volt egy még inkább szociális Európa felé. A globalizáció jelentős strukturális változásokat okozhat a világkereskedelemben, melynek következtében a dolgozóknak elbocsátásokkal kell szembe nézniük.

Az Unió 2006-ban alapította meg az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapot (EGAA), hogy olyan embereket támogasson, akik a globalizáció, vagy nagyobb válságok, például a Covid19 járvány gazdaságra gyakorolt hatása miatt veszítették el a munkájukat, és akik elbocsátása negatívan befolyásolja a régió gazdaságát. Ez egy sürgős esetekre tartogatott szolidaritási alap, és különleges pénzügyi eszközként „ad hoc módon” működik. Az EGAA olyan projekteket is társfinanszíroz, amelyek segítenek a munkavállóknak új munkát szerezni vagy elindítani saját vállalkozásukat.

Ha kíváncsi arra, mi mást tesz még az Unió a globalizáció kezelése érdekében, olvassa el ezt a cikkünket.

Legyen hozzáférhetőbb és reaktívabb


Az EGAA támogatásait a nemzeti és régiós kormányok kezelik. Az alap nem társfinanszíroz például nyugdíjasokat vagy munkanélküli támogatásra jogosult személyeket.

Változások a Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapban: 
  • Támogatási kérelmet 200 elbocsátott munkavállaló esetén is be lehet adni eddigi 500 helyett 
  • Egyszeri, 22 000 eurós támogatás igényelhető a vállalkozás indításához vagy a munkavállalók átvételének finanszírozásához 
  • Gyermekgondozási támogatás a gyermekgondózóknak, ha képzéseken vesznek részt vagy munkát keresnek 

Az alap döntő fontosságú az elbocsátott munkavállalók megsegítésében ezekben a nehéz időkben. Most, hogy jobban felszerelt megfelelőbben segíthet szembenézni az előttünk álló kihívásokkal. Mindenféle elbocsátásra kiterjed, ami szerkezetátalakítás miatt következik be.

Vilija Blinkevičiūtė (szocialista, litván) 

jelentéstevő

Idézet megosztása: 

Háttér


2019. január 16-án a képviselők megszavazták az alap reformját a 2020 utáni időszakra vonatkozóan. A cél az alkalmazási kör kiszélesítése volt, hogy az alap megfelelőbb segítséget nyújtson a digitalizációval, automatizálással és az alacsony kibocsátásra való áttéréssel járó jelentős szerkezetátalakítás esetén. Miután 2020 decemberében sikeres tárgyalásokat zártak a Tanáccsal az EGAA változásáról, a képviselők a rendeletet a 2021. áprilisi plenáris ülésen fogadták el.