Ambiciózus hosszú távú uniós költségvetést javasol az EP (infografika) 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Hetek óta folynak a tárgyalások az EU 2021-2027-re szóló büdzséjéről. Az EP-képviselők olyan költségvetést kérnek, ami biztosítja, hogy az EU szembe tud nézni az előttünk álló kihívásokkal.

A Covid19-járvány okozta példátlan válság kezelése érdekében az Európai Bizottság 2020. május 27-én egy 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási tervre és egy 1,1 billió eurós hosszú távú uniós költségvetésre tett javaslatot a 2021–2027 közötti időszakra.
A helyreállítási terv célja a világjárvány okozta károk kezelése, és egy zöldebb, digitális, a válságoknak ellenálló Európa építése. A Bizottság azután nyújtotta be javaslatait, hogy a Parlament merész és határozott fellépést kért. A Parlament és a tagállamok vezetői tárgyalásokat folytatnak a részletekről. Az alábbi cikk a Parlament álláspontját mutatja be a Covid19 kitörése előtti időszakban. A Covid19 utáni helyreállítási csomagról és az átalakított uniós költségvetésről ide kattintva talál friss információt.Az uniós költségvetésbiztosítja, hogy az EU a különböző programjain és projektjein keresztül támogathatja a vállalkozásokat, civil szervezeteket, gazdálkodókat, kutatókat, városokat és régiókat Európa-szerte.

Az aktuális hosszú távú költségvetési időszak 2020 december 31-ig tart. A következő, 2012 és 2027 közötti időszakra szóló terveket 2018 májusában ismertetteaz Európai Bizottság, a Parlament pedig még az év novemberében elfogadtaállásponját. A képviselők tavaly októberben ismét megerősítették azt.

Következő lépésként az állam- és kormányfőkből álló Tanácsnak kellene közös nevezőre jutnia, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások az intézmények között és végül kialakuljon egy közös álláspont, ez azonban még várat magára.

A hosszú távú költségvetés állt a február 20–21-i uniód csúcstalálkozó középpontjában is, de a vezetők nem jutottak eredményre. David Sassoli a találkozó után elmondta: „Európa olyan, eddig nem látott kihívásokkal áll szemben, mint az éghajlatváltozás, a digitalizáció, vagy az új világrend. [...] Ha lejjebb adunk az ambícióinkból, azzal csak visszavetjük az évek során elért fejlődést és integrációt".

A végső döntést a költségvetésről ugyan a Tanács hozza meg, annak elfogadásához a Parlament jóváhagyása is kell.

Fel kell készülni a jövő kihívásaira

Miért fontos az ambiciózus uniós költségvetés?  

A Parlament mindig is hangsúlyozta: ahhoz, hogy az EU megfeleljen az európaiak elvárásainak, és teljesítse a vállalt kötelezettségeit, rendelkeznie kell a megfelelő pénzügyi forrásokkal.

Az EP-képviselők egyik célja, hogy a mezőgazdaság és a gazdák, valamint a szegényebb régiók támogatását a jelenlegi szinten tudják tartani. A közös agrárpolitika egy kizárólag uniós szinten finanszírozott program. A célja, hogy biztosítsa, hogy élelmiszereink biztonságosak és minőségiek, míg a termelők tisztességes jövedelemhez tudnak jutni. Emellett a kevésbé fejlett régiók támogatásával a szolidaritást erősíti, és garantálja, hogy a közös piac előnyeiből mindenki részesül.

Az EU-nak azonban új kihívásokkal is szembe kell néznie, amelyek szintén megfelelő forrásokat igényelnek: ilyen a migráció, a digitális technológiák fejlődése és a biztonság. A Parlament szeretné, ha hatékonyabban fellépnénk az éghajlatváltozással szemben, és a karbonsemleges Európa tervére megfelelő pénzügyi forrás állna rendelkezésre. Az EP-képviselők szerint invesztálni kell a fiatalok foglalkoztatásába, a kutatásba és innovációba és a kis- és középvállalkozások támogatásába is.

Az egységes piac előnyeiAz egységes piacból származó előnyök  

Az EU egységes piaca lebontja a tagállamok közötti kereskedelem akadályait, és hozzáférést ad az országoknak más uniós tagállamok piacához. Az Európai Bizottság becslései szerint az ebből származó haszon sokkal nagyobb, mint az egyes országok hozzájárulása az EU költségvetéséhez.

A kutatások szerint az egységes piac 3,6 millió munkahelyet teremtett 1990 óta, és ha nem alapították volna meg, ma 8,7%-kal alacsonyabb lenne az EU GDP-je.

Az európaiak prioritásai vs az EU prioritásaiAz európaiak jogosan elvárják az EU-tól, hogy az általuk meghatározott prioritásokra összpontosítson, ám az 2019-es Eurobarométer felmérés adatai azt mutatják, hogy különbség van aközött, amit az emberek várnak az Uniótól, és aközött, amire a költségvetés elsősorban elkölti.

Amikor arra kérték a felmérést kitöltőket, hogy nevezzék meg a négy legfontosabb területet, amelyre az Uniónak koncentrálnia kellene, a válaszadók 48%-a a foglalkoztatást és a szociális ügyeket, míg a válaszadók 41%-a az éghajlat- és környezetvédelmi politikát jelölte meg. Viszont csak 16% gondolta úgy, hogy az EU költségvetésének nagy részét most is foglalkoztatásra és szociális ügyekre fordítja, és csak 17% szerint fordítja a költségvetés jó részét éghajlat- és környezetvédelmi politikára.

Mit várnak az európaiak az uniós költségvetéstől?  

Mekkora az uniós költségvetés?Az EU-s költségvetés a tagállamok nemzeti költségvetéséhez hasonlítva arányaiban sokkal kisebb. Miután megvizsgálta, hogy milyen erőforrás szükséges az egyes szakpolitikai területeken kitűzött célok eléréséhez, az EP az EU bruttó nemzeti jövedelmének 1,3%-ának megfelelő költségvetésre tett javaslatot. Ez nemzeti szinten átlagban 47% körül szokott lenni.

Az EP uniós költségvetésre tett javaslata  

Az EP-képviselők már többször javasolták az uniós költségvetés átalakítását is. Szerintük további uniós saját forrásokat kell bevezetni, hogy csökkentsék a tagállami befizetések arányát.

A lehetséges saját források közé tartozik az európai szinten beszedett társasági jövedelemadó, környezeti adó, és pénzügyi tranzakciós adó, valamint a digitális szektor szereplőire vonatkozó különleges adózás.