Covid19: hatékonyabb EU-s reagálás vészhelyzetek esetén  

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

AZ EU megerősíti polgári védelmi rendszerét, hogy gyorsan és eredményesen reagáljon a vészhelyzetekre, beleértve az olyan egészségügyi eseményeket is, mint a Covid19 járvány.

Az EU polgári védelmi rendszere egy közös uniós segítségnyújtó rendszer. A tagállamok innen kérhetnek segítséget, ha egyedül nem tudnak kezelni egy katasztrófát, vagy vészhelyzetet, mint például az erdőtüzeket, földrengéseket, áradásokat, vagy a koronavírus járványt.

Ismerje meg, 2021-ben miként kezeli az EU a koronavírus-járvány hatásait!

A világjárvány által feltárt hiányosságok javítására az EU polgári védelmi rendszerét átalakítják. Az 2021. április 27-i szavazáson az Európai Parlament elfogadta azt a megállapodást a Tanáccsal, amely 3,319 milliárd eurót biztosít a polgári védelmi rendszer számára a 2021–2027 közötti hosszú távú költségvetésből és az EU helyreállítási eszközéből.

Az EU polgári védelmi rendszere életeket ment


2001-es létrehozása óta a katasztrófavédelmi rendszert több mint 420 alkalommal hívták segítségül a tagállamok. Az EU-n belül és kívül is segített erdőtüzek, áradások, tengerek szennyezettsége, földrengések, hurrikánok, ipari balesetek, és egészségügyi krízishelyzetek esetén.

A Covid19 megjelenése után felhasználták a tagállamok és a nemzeti egészségügyi rendszerek támogatására, méghozzá a sürgősségi egészségügyi felszerelések és egyéni védőeszközök szállításának összehangolásával Európában és globálisan is. Emellett segített több mint 90 000 uniós polgár hazaszállításában a világ minden tájáról.

A vészhelyzeti reagálás erősítése

Amikor egy uniós országot katasztrófa sújt, segítséget kérhet a rendszeren keresztül. A Bizottság koordinálja a választ, és fedezi a szállítási és üzemeltetési költségek legalább 75% -át.

Az EU 2019-ben létrehozott egy rescEU nevű eszköztartalékot is, amely akkor lép közbe, amikor egy tagállamnak nem áll elég erőforrás a rendelkezésére a katasztrófahelyzet kezelésére. 2020 március közepén, a Covid19 járvány kitörésének idején a rescEU segítse a felszereléshiánnyal küzdő országokat. A Parlament által támogatott szabályok lehetővé teszik, hogy az EU biztosítsa a RescEU kiépítéséhez szükséges források 100%-át. Azért, hogy gyorsabb legyen a segítségnyújtás a Bizottság közvetlenül is támogatáshoz juthat a rescEU keretein belül. A Parlament elegendő forrást biztosít a megelőzéshez, a készültséghez és a reagáláshoz is.

Az Albániának nyújtott segítség a földrengés és áradások után