Covid19: A képviselők nagyszabású helyreállítási csomagot várnak, és a Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik 

Sajtóközlemény 
 
 
  • A Covid19-re adott összehangolt uniós válasz kulcsfontosságú, a kijárási korlátozások utáni időszakban is erre van szükség 
  • A gazdasági reformok között az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvényeknek” is szerepelniük kell 
  • A Parlament legalább 50 milliárd eurós uniós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kéri 
  • A képviselők élesen bírálták a legfrissebb magyarországi és lengyelországi fejleményeket 
Több képviselő távolról vett részt a Parlament áprilisi, rendkívüli ülésének a Covid19 járványról szóló vitáján  

Az EP a gazdaság támogatására a járvány után nagyszabású helyreállítási csomagot kér, amelyben az uniós költségvetés által garantált helyreállítási kötvényeknek szerepelniük kell.

A Parlament a pénteken elfogadott állásfoglalásában üdvözli az Unió pénzügyi intézkedéseit és a járvány miatt folyósított likviditási támogatást. A már meglévő eszközökön túl azonban az Uniónak nagyszabású helyreállítási és újjáépítési csomagra is szüksége van, amelyet egy megnövelt hosszú távú költségvetésből (MFF), a meglévő uniós alapokból és pénzügyi eszközökkel, valamint az uniós költségvetés által garantált „helyreállítási kötvényekből” kellene finanszírozni, vélik a képviselők.

A gazdaságélénkítő és helyreállító csomagnak az európai zöld megállapodásra és a digitális átállásra támaszkodva kell új lendületet adnia a gazdaságnak. A válságra adott válasznak nem kell kiterjednie a közös adósságkibocsátásra, de a jövőbeli beruházásokra kell irányulnia, hangsúlyozzák a képviselők.

Uniós Koronavírus Szolidaritási Alap

A képviselők egy állandó európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer és egy legalább 50 milliárd eurós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérik. Az alap a tagállamok egészségügy terén tett erőfeszítéséhez járulna hozzá kölcsönök biztosításával, a válságot követően pedig finanszírozná az egészségügyi rendszerek ellenállóbbá tételét és azt, hogy azok a leginkább rászorulókról is célzottan gondoskodjanak.


Szélesebb uniós hatáskör a határokon átnyúló egészségügyi veszély esetére


A Parlament szerint a koronavírus járvánnyal szemben elengedhetetlen a közös uniós fellépés. Az Európai Uniónak megerősödve kell kikerülnie a válságból, ezzel egyidejűleg azonban nagyobb hatáskört kellene adni az intézményeinek arra, hogy cselekedhessenek a következő, határokon átnyúló egészségügyi veszély esetén. Így késlekedés nélkül megszületnének az európai szintű válaszlépések, a készleteket pedig - legyen szó arcmaszkokról, lélegeztetőgépekről, gyógyszerekről vagy pénzügyi segítségről - oda irányíthanák, ahol leginkább szükség van rájuk.


A képviselők támogatják az Európai Bizottságot abban a törekvésében, hogy fokozza a kulcsfontosságú termékek - gyógyszerek, gyógyszerösszetevők, orvostechnikai eszközök, berendezések és anyagok - Unión belüli gyártását. Az Unió így felkészültebben várhatná a következő globális válságot.


A határokat nyitva kell tartani az alapvető árucikkek számára


A képviselők ragaszkodnak hozzá, hogy az Unión belül a gyógyszerek és védelmi eszközök, az élelmiszer és az alapvető árucikkek szállítása céljából végig nyitva kell tartani a határokat. Az Unió egységes piaca „közös boldogulásunk és jólétünk forrása” és a Covid19-járványra adandó közös és folyamatos válasz kulcsa, hangsúlyozzák.


A Parlament egy európai egészségügyi reagálási mechanizmus létrehozását is szorgalmazza, amellyel hatékonyabban lehetne válaszolni bármely jövőbeli egészségügyi vagy higiéniai válságra. A közös felszerelés-, anyag- és gyógyszerkészletek gyorsan mobilizálhatók lennének az életmentésre. A képviselők a védőoltásért folyó gyors kutatás támogatására is további uniós forrást kérnek.

Összeegyeztetett feloldási stratégiára van szükség


A képviselők hangsúlyozzák, hogy a kijárási korlátozások megszüntetését követően közös, összehangolt uniós lépésekre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzuk a vírus ismételt felbukkanását. A Parlament kéri a tagállamokat, hogy közösen alakítsák ki a karantén és egyéb veszélyhelyzeti intézkedések feloldásának feltételrendszerét. A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be egy hatékony korlátozásfeloldási stratégiát, amely széles körű tesztelést is magába foglal, és kiterjed arra, hogy a lehető legtöbb európai hozzájuthasson az egyéni védőeszközökhöz.


Jogállamiság a Covid19-sújtotta Európában: Magyarország, Lengyelország


A Parlament az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek tartja a magyar kormány azon lépéseit, hogy a magyarországi szükségállapotot időkorlát nélkül hosszabbította meg, határozatlan időre rendeletekkel kormányoz, és meggyengítette a magyar Országgyűlés rendkívüli felügyeleti hatáskörét. A képviselők a transznemű és interszexuális személyek jogai elleni magyarországi támadásokat is elítélik.


A Parlament törvénytelennek tartja a lengyel kormány döntését a választási törvények megváltoztatásáról, és az európai értékekkel teljes mértékben összeegyeztethetetlennek nevezi, hogy a lengyel kormány a járvány közepén készül elnökválasztást tartani.


A képviselők felkérik az Európai Bizottságot, hogy sürgősen mérje fel, hogy a veszélyhelyzetben hozott intézkedések összhangban állnak-e az uniós szerződésekkel, és szükség esetén a súlyos és tartós jogsértés kezelésére használja ki az összes rendelkezésre álló uniós eszközt, beleértve akár a költségvetési eszközöket is.


A Parlament a Tanácstól azt várja, hogy ismét tűzze napirendre a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő, a 7. cikk szerinti eljárással kapcsolatos vitát és eljárásokat.


Európai információforrás öntsön tiszta vizet a pohárba


A Parlament állásfoglalása végezetül hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás súlyos közegészségügyi problémát jelent. Az Uniónak ezért létre kellene hoznia egy európai információs csatornát, amely biztosítaná, hogy minden európai pontos és ellenőrzött információhoz juthasson. A képviselők a közösségimédia-vállalatokat is felkérik, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás és gyűlöletbeszéd megállítása érdekében.


Az állásfoglalást 395 szavazattal, 171 ellenszavazat és 128 tartózkodás mellett fogadták el.

A csütörtöki vita egyes részletei felvételről

David Sassoli, a Parlament elnökének ülésnyitó beszéde

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének vitaindítója

Charles Michel, az Európai Tanács elnökének vitaindítója

Esteban González Pons (EPP, Spanyolország)

Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország)

Dacian Cioloş (Renew, Románia)

Marco Campomenosi (ID, Olaszország)

Philippe Lamberts (Zöldek/EFA, Belgium)

Raffaele Fitto (ECR, Olaszország)

Manon Aubry (GUE/NGL, Franciaország)

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnökének zárszava