David Sassoli: Csak akkor tudjuk újra beindítani a gazdaságot, ha összefogunk 

 
 

Európa gazdaságát csak úgy lehet újra beindítani, ha a tagállamok összefognak, mondta az EP elnöke az uniós országok vezetőinek.

David Sassoli nyitóbeszédet tartott az uniós csúcstalálkozón  

Az állam- és kormányfők április 23-i, koronavírus-járvánnyal foglalkozó csúcstalálkozóján David Sassoli így kezdte beszédét: „Ez most az összefogás ideje”.

„Európa piaca közös piac, ha nem együtt haladunk ezen az úton, akkor nincs esélyünk, hogy újraindítsuk a gazdaságainkat, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz és függnek egymástól” - mondta az EP elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a járvány néhány tagállamot jobban érint mint másokat: „Eljött az ideje, hogy félretegyük az önös érdekeinket, és ismét a szolidaritás legyen a vezérelvünk, ez az európai projekt lelke”.

Az EP múlt heti plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában egy nagyszabású gazdaságélénkítő csomagot kért, amely magában foglalja az uniós költségvetésből finanszírozott helyreállítási kötvényeket is. A Parlament legalább 50 milliárd eurós uniós ún. Koronavírus Szolidaritási Alap felállítását kérte és hangsúlyozta, hogy a Covid19-re adott összehangolt uniós válasz kulcsfontosságú, a kijárási korlátozások utáni időszakban is erre van szükség.

Beruházási programra van szükség


David Sassoli szerint egy átfogó beruházási program segíthet az európai gazdaság talpraállításában: „A szükséges hatalmas beruházást egy jelentősen megerősített többéves pénzügyi keretből kell finanszírozni, amely a meglévő uniós alapokra támaszkodik, de olyan újszerű pénzügyi eszközöket is be kell vetni, mint az uniós költségvetésből fedezett helyreállítási kötvények”.

Az EP elnöke hangsúlyozta az EU új saját forrásainak szerepét, ilyen például az internetes óriásokra és a nem újrahasznosított műanyagokra kivetett adó, vagy a kibocsátáskereskedelmi rendszer bevételeinek egy része.

Zárásul Sassoli emlékeztette az EU vezetőit a döntéseik tétjére: „A válságból egy új világ emelkedik majd ki. Az európai projektnek meg kell ragadnia ezt a lehetőséget egy új korszak kialakításához. Ma fontosabb mint valaha, hogy Európa megőrizze alapvető értékeit, amelyek a jogállamisággal együtt a közös projektünk, az Európai Unió alapkövei”.