Az Unió jövője a tét: képviselők többsége üdvözli a Bizottság helyreállítási csomagját 

Sajtóközlemény 
Plenáris ülés 
 
 
A képviselők rendkívüli ülésen vitatták meg az újjáépítési programra és az MFF-re tett javaslatot a Tanáccsal és a Bizottsággal ©EP/DLL  

A jövő generációra fókuszált Ursula von der Leyen, amikor szerdán az EP-ben bemutatta a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról és az átalakított MFF-ről szóló bizottsági javaslatot.

Ursula von der Leyen, a BIzottság elnöke a Tanács horvát elnökségét képviselő Nikolina Brnjac után szólalt fel, aki ígéretet tett: a tagállamok gyors megállapodásra törekszenek a Parlamenttel az új csomagról. A két felszólaló után a képviselőcsoportok vezetői kaptak szót az első reakciók összefoglalására.

Az egyes felszólalók beszédei a nevükre kattintva tekinthetők meg.


„Ismét létezik a szolidaritás Európában, az Unió történetében új fejezet nyílik" - fogalmazott Manfred Weber, a néppárti képviselőcsoport német elnöke. A friss forrásokat új ötletekre és nem Európa régi problémáira kell fordítani. „A szolidaritás felelősséggel jár", ezért egyértelművé kell tenni, hogyan fizeti vissza Európa a hiteleket, tette hozzá. Weber további új bevételi forrásokat javasolt az uniós költségvetés számára, és felszólította a digitális óriásokat, hogy ők is vegyék ki a részüket a feladatból.


A szocialisták spanyol elnöke, Iratxe Garcia Pérez köszönetet mondott von der Leyennek az ambíciózus javaslatért, és azért, hogy megadja „a Parlamentnek a megérdemelt szerepet" a helyreállítási csomag összeállításában. Az európai projekt léte a tét, vélte, majd sürgette a Tanácsot, hogy az új hosszú távú keretköltségvetést (azaz az MFF-et) egyhangúság helyett minősített többséggel fogadja el annak érdekében, hogy az Unió „ne váljon négy olyan tagállam túszává, amelyek európai válasz helyett a nemzeti megoldást választják".


„Ezzel a tervvel új időszámítás indul, ilyet még nem láttunk Európa történelme során" - jelentette ki a Renew képviselőcsoport élén álló román képviselő, Dacian Cioloș. „Az MFF-nek és a helyreállítási tervnek a jövőről kell szólnia", és a zöld megállapodáson és a digitális menetrenden kell alapulnia. „ Lehet, hogy nem minden pontban értünk egyet, de nagyon üdvözlöm a megközelítést" - mondta, emlékeztetve a tagállamokat: „Az Unió nem pénztárgép. A szolidaritással együtt jár az értékek tiszteletben tartása."


Az euroszkeptikusok ID képviselőcsoportja nevében felszólaló német Jörg Meuthen elutasította a javaslatot, amely szerinte „teljesen elhibázott és értelmetlen", nincs egyértelmű jogalapja,  és nélkülözi a felelősségvállalást és gazdasági rációt. A Bizottság „ész nélkül költi" az adófizetők pénzét. A hatalmas számlát faz európai adófizetők rendezik majd, jelentette ki.


A zöldek társvezetője, a német Ska Keller szerint „nem ismételhetjük meg a múlt hibáit, és kényszeríthetünk országokat megszorításokra és vak piaci ideológiák követésére. Ehelyett garantálnunk kell, hogy olyan projektekbe fektetünk be, amelyek hosszú távon segítenek, munkahelyeket teremtenek és megmentik az egyetlen bolygót, amin élhetünk".


A konzervatívok részéről Johan van Overtveldt belga képviselő szólalt fel. „A vissza nem fizetendő támogatásokat és a kölcsönöket egyértelmű feltételek mellett kell kiosztani. A forrásokat oda kellene irányítani, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, a vállalkozások számára pedig biztonsági hálót kellene létrehozni. Nem a most is dolgozó és takarékoskodó európaiakkal kellene kifizettetni ezeket a programokat" - vélte.


„Ahelyett, hogy szakítana a múltbéli elméletekkel, [a helyreállítási terv] megáll félúton" - fogalmazott a baloldali képviselőcsoportot vezető francia Manon Aubry. A képviselő üdvözölte az uniós költségvetés új saját forrásaira irányuló terveket, és a válság során felhalmozódó adósság elengedését, és közvetlen, le nem járó hiteleket kért a tagállamok számára. A képviselő javasolta, hogy az állami támogatásokat kössék szociális feltételek teljesítéséhez.


A Bizottság szerdán a 2020-as munkatervének módosított változatát is bemutatta, amely elsősorban az európai helyreállításra és Európa ellenállóképességének javítására helyezi a hangsúlyt.

A vita magyar felszólalója

Gyöngyösi Márton (független)


A következő lépések

A Parlament és a Tanács megvitatja az új javaslatot, és tárgyalások során kialakítja annak végső formáját.