Egészségügyi veszélyhelyzetek az EU-ban: felkészülés és válságkezelés 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EU4Health program célja, hogy Európa egészségügyi rendszerei felkészüljenek a Covid19-járványhoz hasonló, határokon átnyúló válságokra.

A Covid19-járvány rámutatott, hogy az EU országainak válsághelyzetben jobban együtt kell működniük és össze kell hangolniuk a lépéseiket, és fel kell ruházniuk az EU-t olyan jogosítványokkal, amelyeknek köszönhetően hatékonyan tud reagálni a jövőbeli határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetekre.

Az Unió új, „az EU az egészségügyért" („EU4Health”) 2021-2027-re vonatkozó programját március 9-én fogadták el az EP-képviselők. A cél az esetleges jövőbeli válságok hatékonyabb EU-s kezelése. Az egészségügy elsősorban tagállami kompetencia, az EU kiegészítheti és támogathatja a nemzeti intézkedéseket, és elfogadhat jogszabályokat egyes ágazatokban.

A program 5,1 milliárd eurós költségvetése lehetővé teszi az EU számára, hogy jobban felkészüljön a határokon átnyúló egészségügyi fenyegetésekre, miközben a megfizethető gyógyszereket és orvosi eszközöket könnyebben hozzáférhetővé teszi. A teljes költségvetés 20% -át az egészségfejlesztésre és a betegségek megelőzésére fordítják (felhívva a figyelmet egészségügyi kockázatot jelentő túlzott alkoholfpgyasztásra és a dohányzásra).

Az EU közegészségügyi politikájáról ide kattintva tudhat meg többet.


Az EU4Health program célja a tagállami egészségügyi rendszerek megerősítésével és a jobb ellátás biztosításával a válságokra történő felkészülés és azok hatékonyabb kezelése, az innováció és a beruházások ösztönzése, valamint több más között a rák elleni küzdelem hatékonyabbá tétele.

A program három fő célkitűzése 
 • az európaiak védelme a határokon átnyúló súlyos egészségügyi veszélyekkel szemben 
 • gyógyszerek és orvostechnikai eszközök elérhetővé tétele 
 • az egészségügyi rendszerek megerősítése 

Az egészségügyi program az EU nagyszabású, Következő  Nemzedék EU gazdasági helyreállítási tervének része. A Parlament november 13-án fogadta el álláspontját az EU az egészségügyért program kapcsán. A képviselők szerint európai egészségügyi válságkezelő mechanizmusra van szükség ahhoz, hogy az Unió ténylegesen fel legyen készülve a válsághelyzetekre. Szerintük európai szintű bejelentési, nyomonkövetési és jelentéstételi rendszerrel lehetne kiküszöbölni az orvosi eszközök és gyógyszerek hiányát, az egészségügyi ellátást pedig digitalizálni kell, mégpedig elektronikus egészségügyi dokumentáció használatával.

A hosszú távú költségvetésről a Parlament és a Tanács által november 10-én kötött előzetes megállapodásban az EP-nek köszönhetően reálértéken megháromszorozzák az uniós egészségügyi programra jutó forrást (1,7-ről 5,4 millárd euróra).

Ide kattintva megtalálja cikkünket, amelyben összefoglaltuk mit tesz az EU, hogy talpra állítsa a gazdaságot és Európa kilábaljon a koronavírus-járvány okozta válságból.

Az egészségügyi program a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozik, de a válság utáni helyreállításhoz kapcsolódó intézkedések a következő pár évre fókuszálnak.

Mit takar az EU4Health program?


Felkészülés a jövőbeli válságokra


Az Unió “RescEU” programja az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében gyors reagálást tesz lehetővé a válsághelyzetekben, és ez így is marad. „Az EU az egészségügyért” program ugyanakkor hosszabb távú felhasználásra szánt, stratégiai egészségügyi készleteket és egyéb stratégiai tartalékokat foglal magában. Ilyenek például a a válság esetén mozgósítható orvosi és más egészségügyi személyzetből álló „tartalékstáb”, vagy a válaszlépéseket összehangoló, szakértőkből álló csoport.

A program támogatja az egészségügy digitalizálásra irányuló erőfeszítéseit, az e-egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseket ésaz európai „egészségügyi adattér” létrehozását.

Gyógyszerkészletek létrehozása


A program egyik fontos célja, hogy időben észrevegyék, ha hiány alakulna ki gyógyszerekből, orvostechnikai eszközökből, vagy egyéb, a válsággal kapcsolatos termékekből. Az EU szerint fontos, hogy ezeket megfizethetővé tegyék, de emellett az innovációt is támogassák.

Támogatás a tagállami egészségügyi rendszereknek


Ellenállóbbá kell tenni a nemzeti egészségügyi rendszereket betegségmegelőző programok támogatásával, a jó gyakorlatok megosztásával, összefogással a nemzetközi színtéren és az egészségügyhöz történő hozzáférés javításával - szerepel a program céljai között.

Hosszú távon is fel kell készülni a kihívásokra


A program az alábbi témakörökkel is foglalkozik:

 • hozzáférés a jó minőségű, megfizethető egészségügyi ellátáshoz az egyenlőtlenségek megszüntetésével
 • a nem fertőző, például a daganatos betegségek, a mentális egészséget érintő problémák, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a ritka betegségek kezelése a diagnózis, a kezelés és a megelőzés hatékonyabbá tételével ( (a cél, hogy az idő előtti halálozás harmadával csökkenjen 2030-ig) 
 • az egészségügyi rendszerek kapacitásainak egyenlőtlen eloszlása
 • az anitbiotikumok használatának visszaszorítása bizonyos esetekben
 • a digitális innovációk széles körű elterjedése
 • a környezetkárosodásból és -szennyezésből, valamint a demográfiai változásokból eredő egészségügyi terhek
 • a védőoltások további ösztönzése


Arról, hogy az EU mit tesz Európa koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendülésének elősegítése érdekében ide kattintva olvashat bővebben.

Az új egészségügyi program a „globális egészségszemlélet” elvére épül: 
 • elismeri az emberi és az állati egészség közötti összefüggést, azt, hogy a betegségek átterjedhetnek az emberekről az állatokra és fordítva, továbbá azt, hogy a környezet révén az emberek és az állatok kapcsolatban állnak 
©Vchalup/AdobeStock  
„Az EU az egészségügyért" program például az alábbiak finanszírozásával segít: 
 • országspecifikus, testreszabott támogatás és tanácsadás a leginkább rászoruló országoknak 
 • képzési és csereprogramok orvosok és egészségügyi dolgozók számára 
 • a tagállami felkészültségi és reagálási intézkedések ellenőrzése 
 • klinikai vizsgálatok a gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésének felgyorsítása érdekében 
 • határokon átnyúló együttműködés és partnerségek 
 • elemző tevékenységek, például tanulmányok készítése, adatgyűjtés 

További egészségügyi beruházásokat más uniós programok révén nyújt az EU, mint például az európai regionális fejlesztési és kohéziós alapokat az infrastruktúra építéséhez, a Horizon Europe programot az egészségügyi kutatáshoz és innovációhoz, az ESZA+ programot pedig a kiszolgáltatott csoportok támogatásához.

A Parlament európai egészségügyi uniót akar


Az EP 2020. július 10-i állásfoglalásában ismét hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy az Uniónak hatékonyabb eszközökre van szüksége a közegészségügyi vészhelyzetetek kezeléséhez. A képviselők ezért egy európai egészségügyi unió létrehozását támogatják. Az Európai Bizottság november 11-én számos erre vonatkozó javaslatot ismertetett, amelyek célja az erre szánt uniós források megszilárdítása, valamint a kulcsfontosságú uniós ügynökségek szerepének megerősítése.