Az EP-elnök a járvány utáni helyreállításról: az emberek határozott fellépést várnak tőlünk 

 
 

David Sassoli arra kérte az EU vezetőit a június 19-i csúcstalálkozón, hogy mielőbb tegyenek lépéseket az európai gazdaság fellendítéséért.

David Sassoli EP-elnök az állam- és kormányfők június 19-i csúcstalálkozóján  

Az unió hosszú távú költségvetése és a Covid19-válság utáni helyreállítási csomag állt az állam- és kormányfők videókonferencián tartott csúcstalálkozójának középpontjában. A találkozót David Sassoli nyitotta meg.

„Az idő most olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak” - fogalmazott az EP elnöke. „Sürgősen és bátran kell cselekednünk, az embereknek, a vállalkozások és a gazdaságnak azonnali válaszokra van szükségük. Az emberek határozott fellépést várnak tőlünk. Most itt az ideje, hogy ezt megvalósítsuk.”

A Bizottság helyreállítási csomagra tett javaslatát ambiciózusnak nevezte, de hozzátette, hogy a Parlament álláspontja szerint ez még nem elegendő, az EU-nak még nagyon sokat kell tennie azért, hogy a Covid19-járvány negatív hatását valóban enyhíteni tudja.

Az EP elnöke felszólalt a helyreállítási terv részét képező, kölcsön formájában nyújtandó segítség ellen: „ A Parlament nyomatékosítani szeretné, hogy minden kölcsönt maradéktalanul vissza kell fizetni, hogy a jövő generációra ne rójon terhet”.

„Ne felejtsük el, hogy egy kizárólag kölcsönök formájában nyújtott támogatás ellentétes hatással lenne az egyes tagállamok adósságára nézve, és az Unió egészére nézve is költségesebb. Most itt a lehetőség, hogy alakítsunk Európán, amely egyenlőbb, zöldebb és a jövőbe tekintő lehet. Ezért meg kéne ragadnunk a lehetőséget az új saját források bevezetésére” - mondta Sassoli. Az elnök szerint az Unió új, saját forrásainak bevezetése a hosszú távú költségvetés kulcsfontosságú előfeltétele.

Az uniós helyreállítási terv kapcsán elmondta: „Most nem engedhetünk az ambiciózus céljainkból. Meg kell mutatnunk az állampolgároknak Európa értékeit és azt, hogy képesek vagyunk olyan megoldásokat találni, amelyek valódi hatással vannak az életükre”.

David Sassoli a jövőbeli brit-uniós kapcsolatokról folyó tárgyalásokról is beszélt: „Egy ambiciózus, átfogó, mindenre kiterjedő megállapodásra fogunk törekedni, amely összhangban áll a közös politikai nyilatkozatban lévő vállalásokkal. Hisszük, hogy ez a lehető legjobb megállapodás mindkét fél számára és a rendelkezésre álló szűkös időkeret ellenére, ha van akartat és jó szándék, akkor el fogjuk tudni érni”. A Parlament június 18-án fogadta el álláspontját a jövőbeli kapcsolatokról.