Átállás egy zöldebb gazdaságra Európa-szerte 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az áttérés a karbonsemleges gazdaságra hatalmas változást és kihívást jelent számos iparág és régió számára az EU-ban. Ehhez nyújt segítséget a Méltányos Átállást Támogató Alap.

Az EU elkötelezte magát, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként 2050-re eléri a karbonsemlegességet, amelyhez az európai zöld megállapodásban jelölte ki az utat. Az ambiciózus célkitűzés a fosszilistüzelőanyag-ágazatot és a karbonintenzív régiókat érinti a leginkább.

Az EU klímaváltozás elleni lépéseiről ide kattintva olvashat többet.


Az átállás szociális, gazdasági és környezeti hatásának ellensúlyozása érdekében a Bizottság 2020 januárjában javaslatot tett - az EU 1000 milliárd eurós klímafinanszírozási tervének keretein belül - a Méltányos Átállást Támogató Alapra.

A régiókra szabott költségvetés


A Parlament májusban fogadta el a Méltányos Átállást Támogató Alapot, ezzel jóváhagyva a Tanáccsal 2020 decemberében 17,5 milliárd euróról szóló megállapodást. Az összeg egy része - 7,5 milliárd euró - a 2021–2027 közötti költségvetésből származik, míg a további 10 milliárd euró forrása az EU helyreállítási eszköze.

Minden tagállam hozzáférhet a támogatásokhoz, de a forrásokat alapvetően azoknak a régióknak szánják, ahol fosszilis tüzelőanyagokat (szén, lignit, tőzeg és olajpala) használnak és emiatt magas a károsanyag-kibocsátás. Mindezek mellett figyelembe veszik az adott tagállam gazdasági helyzetét is.

Az alap a következőket írja elő:

 • a kevésbé fejlett régiók esetében a társfinanszírozási arány legfeljebb 85%, az átmeneti régiók esetében 70%, míg a fejlettebb régiók esetében 50%
 • az ideiglenes állami támogatási szabályok betartása mellett külön támogatás a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára

A Parlament által javasolt „zöld jutalmazási mechanizmust” akkor vezetik be, ha az alap forrásai 2024. december 31. után megemelkednek. Ezeket a jutalmakat a tagállamok között osztanák fel, és főként azok kapnák, ahol a leginkább sikerült csökkenteni a károsanyag-kibocsátást az iparban.

Az atomerőművek építése, vagy megszüntetése, a dohánytermékekkel kapcsolatos tevékenységek, valamint a fosszilis tüzelőanyagok előállításához, feldolgozásához, szállításához, forgalmazásához, tárolásához vagy elégetéséhez kapcsolódó beruházások nem támogathatók.

©Peruphotoart/AdobeStock  
Mely területeken nyújthat segítséget a Méltányos Átállást Támogató Alap? 
 • kkv-k és mikrovállalkozások, egyetemek és állami kutatóintézetek  
 • digitális innováció, oktatási és a társadalmi befogadást ösztönző tervékenységek  
 • megfizethető tiszta energiát szolgáló technológiák és infrastruktúrák bevezetése, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentése, energiahatékonyság, megújuló energia és energiatárolási technológiák  
 • hőtermelés megújuló forrásokon alapuló távfűtéshez 
 • földterületek helyreállítása és szennyeződésmentesítése, és újratelepítési projektjek 
 • körforgásos gazdaság, többek között a hulladékmegelőzés, a hulladékcsökkentés, az erőforrás-hatékonyság, az újrafelhasználás, a javítás és az újrafeldolgozás 
 • munkavállalók továbbképzése és átképzése 
 • munkakeresési segítség álláskeresőknek 
 • technikai segítségnyújtás 
 • okos és fenntartható helyi mobilitás  

Méltányos átállási platform


2020 júniusában a Bizottság elindította az európai méltányos átállás platformot, amely támogatást nyújt a széntermelő és más karbonintenzív régiókban működő állami és magánszereplők számára.

A platform segítséget nyújt a tagállamoknak átállási terveik elkészítéséhez, ahhoz, hogy hozzáférjenek a méltányos átállást támogató mechanizmusból származó forrásokhoz, valamint technikai és tanácsadási támogatást is nyújt.

Háttér


A Parlament 2018 márciusában átfogó alap létrehozását szorgalmazta az igazságos átmenet támogatására az energiaágazatban.

A Bizottság 2020 januárjában a Méltányos Átállást Támogató Alapot javasolta a leginkább érintett régiók támogatására.

Júliusban az uniós vezetők megállapodtak a helyreállítási csomag egy kisebb összegéről és a 2021–2027-re szóló költségvetésről, csökkentve az a Méltányos Átállást Támogató Alap költségvetését is, amelyet az EP erősen kritizált.

A 2020. július 23-i plenáris ülésen a Parlament felkérte a Tanácsot, hogy indokolja az alap és az InvestEU költségvetésének jelentős csökkentését a zöld megállapodás tükrében, mely hosszú távú uniós prioritás és amit nem szabad kockáztatni.

A megállapodást a Tanács 2021. február 25-én erősítette meg.