David Sassoli: az EP nem emel akadályokat a költségvetésről szóló tárgyalások útjába 

 
 

Az EP nem akadályokat emel a büdzséről szóló tárgyalások során, hanem az európaiak érdekeit védi és tartja szem előtt - mondta David Sassoli EP-elnök az október 1-i uniós csúcstalálkozón.

Uniós csúcstalálkozó a Tanácsban  

A Parlament elnöke nyitotta meg a tagállamok állam- és kormányfőinek október 1-2-i csúcstalálkozóját.

„Elindultunk egy olyan új Európa felé vezető úton, amely érzékenyebb, befogadóbb, és igazságosabb, és amely kézzelfogható eredményeket tud felmutatni az európai polgárok felé. A mi felelősségünk, hogy rajta maradjunk ezen az úton, és ne inogjunk meg” - mondta beszédében David Sassoli.

Beszélt arról, hogy helyre kell állítani a koronavírus-válság által sújtott belső piac működését, segíteni kell azokat, akiket a legnagyobb mértékben sújtott a vírus, és dolgozni kell a gazdaság talpra állításán, a munkahelyteremtésen és a társadalmi egyenlőtlenségek kezelésén.

Az egyenlőtlenségek egyik okaként az internethez való hozzáférést említette meg: „A most formálódó új világban az internethez való hozzáférés szinte egy új alapvető emberi jog kellene, hogy legyen” - mondta. „Az EU előtt álló kihívás az, hogy élen járjon és példaként szolgáljon arra, hogy demokratizálja a digitális szférát”.

A migrációs politika kapcsán szerinte az uniós vezetők részéről „elfogadhatatlan a késlekedés a döntéshozatalban”. Az Európai Bizottság által szeptember 23-án ismertetett új Migrációs és menekültügyi paktum kapcsán elmondta, hogy a Parlament készen áll a tárgyalásokra a Tanáccsal.

A költségvetésről szóló, folyamatban lévő tárgyalások kapcsán hangsúlyozta, hogy további javaslatokat kell letenni az asztalra, mert az eddigiekkel mind a Parlament állt elő.

„Egyértelműen akarok fogalmazni, mert kering néhány rágalom, amelyek teljesen elfogadhatatlanok: a Parlament nem akadályoz semmit. A követeléseinkkel az európaiak érdekeit védjük. A késedelmet a Tanács által benyújtandó ellenjavaslatok hiánya okozza” - hangsúlyozta David Sassoli.

Felszólította a német uniós elnökséget, hogy tegyen konstruktív javaslatokat három fő kérdésben: a stratégiailag fontos uniós programok finanszírozásának biztosítása; annak garantálása, hogy a helyreállítási terv költségeit új saját bevételi forrásokból fedezzék, és ne a polgárokra terheljék; valamint a jogállamiság tiszteletben tartásához kapcsolódó hatékony mechanizmust léptessenek életbe.

Sassoli elnök támogatásáról biztosította a demokráciáért küzdő belarusz népet, és azonnali szankciókat kért az EU-tól a választási csalás, erőszak és elnyomás elkövetői ellen.

A Földközi-tenger keleti részén zajló konfliktusról a Parlament elnöke elmondta: „Rendíthetetlenül az elhatározásunk, hogy szolidaritást mutatunk Görögországgal és Ciprussal szemben”. Párbeszédre szólított fel Törökországgal, amely a konfliktus tartós rendezéséhez vezethet.

David Sassoli hangsúlyozta, hogy mihamarabb el kell indítani az Európa jövőjéről szóló konferenciát. „Az európaiak megérdemelnek egy olyan EU-t, amely bátran kiáll a meggyőződése mellett, olyan helyzetben van, hogy kezelni tudja az előttünk álló kihívásokat, és amely nem kizárólag elavult módszerekre támaszkodik" - zárta szavait.