David Sassoli az EU-s vezetőknek: indítsák újra a költségvetési tárgyalásokat 

 
 

Az uniós állam- és kormányfőkön múlik, hogy újraindulnak-e a megrekedt tárgyalások a 2020-2027 közötti költségvetésről - hangsúlyozta az EP elnöke az uniós csúcson csütörtökön.

David Sassoli (balra) Emmanuel Macron elnökkel (jobbra) és Angela Merkel kancellárral (középen) egyeztet © KENZO TRIBOUILLARD / POOL / AFP  

David Sassoli az október 15-i találkozó megnyitóján elmondta, hogy a Parlament részéről a tárgyalásért felelős delegáció további mintegy 39 milliárd eurót kért a költségvetés növelésére, az európaiak számára kulcsfontosságú uniós programok finanszírozására.


„Ez egy csekély összeg, ha az összességében 1800 milliárd euró értékű csomaghoz viszonyítva nézzük, viszont óriási különbséget jelentene azoknak az állampolgároknak, akik profitálnak a közös uniós politikákból" - mondta Sassoli elnök a hosszú távú költségvetésre és a Covid19-járványhoz kapcsolódó helyreállítási terve utalva.


Az elnök megjegyezte, hogy ha a Tanács elfogadja a Parlament javaslatait, akkor a költségvetési kiadások felső határát csak 9 milliárd euróval kell megemelni, és ez a felső határ reálértéken pontosan ugyanarra a kiadási szintre emeli a költségvetést, mint a 2014–2020 közötti időszakban.


Sassoli szerint a gazdaság talpra állítását célzó hitel kamatait nem kellene beleszámítani a költségvetés felső határába. A helyreállítási terv ugyanis „rendkívüli kötelezettségvállalás, ezért a kamat költségeit is rendkívüli kiadásként kell kezelni. Nem szabad, hogy választanunk kelljen ezen kiadás és az [uniós] programok finanszírozása között".


Az EP elnöke azt is hangsúlyozta, hogy kötelező erejű menetrendet kell elfogadni az EU új saját forrásainak bevezetésére. Továbbá megvédte a Parlament álláspontját az ambiciózus kibocsátáscsökkentési célok kapcsán: „2030-ig 60%-kal kell csökkentenünk az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását... Olyan célra van szükségünk, amely jelzőtűzként működik az éghajlatsemlegesség felé vezető úton. A környezet védelme új munkahelyeket, több kutatást, nagyobb fokú szociális védelmet és több lehetőséget is jelent”.


David Sassoli szerint ki kell használni az állami szféra által nyújtott gazdasági ösztönzőket, hogy gyökeresen változtassunk a gazdasági modellen Európában, ugyanakkor segíteni kell az átállást egy zöldebb gazdaságra. „Senkit nem hagyhatunk hátra” - hangsúlyozta Sassoli.


Az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatairól folyó tárgyalások kapcsán elmondta, hogy reméli, hogy az Egyesült Királyság kihasználja még a maradék kevéske lehetőségét arra, hogy konstruktívan együttműködve felülkerekedjen a nézeteltéréseken. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságnak tiszteletben kell tartania a kötelezettségvállalásait és törölnie kell a belső piaci törvény vitatott rendelkezéseit.


Az EP elnöke a Törökországgal folytatott kapcsolatok kapcsán elmondta, hogy a fő cél a feszültségek csökkentése kell, hogy legyen, és az EU-nak támogatnia kell a békéltetést célzó német törekvéseket.