A jogállamisági feltételrendszer január elsejétől, késedelem nélkül életbe lép 

Sajtóközlemény 
 
 
  • Az Európai Tanács jogállamisági feltételelrendszerre vonatkozó nyilatkozata „felesleges”, mivel a nyilatkozat nem törvényerejű 
  • Az Unió hosszú távú költségvetését, a helyreállítási alapot és a jogállamisági feltételrendszert tartalmazó csomag „történelmi jelentőségű” 
  • A tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív 
A december 16-án elfogadott, az EU forrásait védő jogállamisági eljárás mindenkire: a tagállamokra és a Bizottságra is érvényes ©DM/AFP  

Az EP az MFF-csomagról szóló szerdai vitát lezáró állásfoglalásban kétségbe vonja a jogállamisági eljárást az Európai Bíróság jóváhagyásáig felfüggesztő tanácsi nyilatkozat érvényét.

A 2021 és 2027. közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről (MFF), az intézményközi megállapodásról, az Unió helyreállítási eszközéről és a jogállamisági rendeletetről szóló állásfoglalást 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65tartózkodás mellett fogadta el a Parlament csütörtök reggel.


A Parlament üdvözli a jogállamisági eljárást is magába foglaló hosszú távú költségvetési csomagról született politikai megállapodást, és emlékeztet annak „történelmi jelentőségére”.


A jogállamisági feltételrendszernek január elsejével életbe kell lépnie


Azonban „felesleges” az Európai Tanács december 11-i következtetéseinek tartalma, amely szerint az Európai Bizottságnak nem kellene a jogállamisági eljárást alkalmazni addig, amíg az Európai Bíróság döntést nem hoz az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról. A Parlament és a Tanács között létrejött megállapodás egyértelműen fogalmaz: a mechanizmus január elsejével életbe lép, hangsúlyozzák a képviselők.


Az uniós szerződések értelmében az Európai Tanács „nem lát el jogalkotói feladatokat”. A képviselők szerint ezért „az Európai Tanács egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”. A Bizottság „teljes mértékben független” és a tanácsi következtetések „nem tehetők kötelezővé a Bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során”, tették hozzá a képviselők.


Az uniós finanszírozási csomag indokolatlan késedelme az egyhangúsági szabály miatt


A Parlament rendkívül sajnálja, hogy az egyhangú szavazási szabály miatt a Tanács indokolatlanul késlekedett többek között az MFF és a saját forrásokra vonatkozó határozat elfogadásával. Az Európa jövőjéről szóló, a közeljövőben megrendezendő konferencián ezen akadályok legyőzésével is foglalkozni kellene, vélik a képviselők.

A szerdai vita magyar felszólalói

Az Európai Tanács legutóbbi ülésének következtetéseiről, a többéves költségvetésről, az új saját forrásokról és a jogállamisági feltételrendszerről közösen megrendezett szerdai vita magyar felszólalói:

Gyöngyösi Márton (független)

Cseh Katalin (Renew)