Több halat, mint műanyagot - a fenntarthatóság támogatása a tengereken is 

 
 

A 2021-2027 közötti időszakra 6,1 milliárd eurót különítenek el a fenntartható halászat és a halászközösségek támogatására. Részletek az Európai Tengerügyi, Halászati és Akvakultúra Alapról.

Az alap kártérítést nyújt azoknak a halászoknak, akiknek tevékenysége véglegesen vagy ideiglenesen megszűnt. ©Moofushi/AdobeStock  

A 2021. júliusi plenáris ülésen az EP-képviselők az EU 2021–27 közötti hosszútávú költségvetésének részeként jóváhagyták az Európai Tengerügyi, Halászati ​​és Akvakultúra Alapot (EMFAF).

5,3 milliárd eurót különítenek el a halászat, az akvakultúra és a halászflották számára, míg a maradék összeg finanszírozza a tudományos tanácsadást, ellenőrzéseket, a piackutatást, a tengerfelügyeletet.

Az eszköz összhangban van az egységes halászati ​​politikával, amely a fenntartható európai halászflottákkal és a halállomány megőrzésével kapcsolatos szabályokat tartalmazza. A Parlament még 2021 márciusában állapodott meg  a halászati ​​ellenőrzési rendszer reformjával kapcsolatos álláspontjáról. A képviselők szeretnék, ha a nagyobb hajókon kötelező fedélzeti CCTV biztonsági kamerák lennének, új intézkedéseket várnak a halászfelszerelések elvesztésével kapcsolatban, valamint a nyomonkövethetőség javítását várják az élelmiszerlánc egészében, beleértve a feldolgozott és az importált termékeket is.

A halászközösségek támogatása


A Covid19 járvány következményei több halászközösséget is súlyosan érintettek, az alap éppen ezért kártérítést nyújt azoknak a halászoknak, akiknek tevékenysége véglegesen vagy ideiglenesen megszűnt. Az alap emellett külön juttatásokat biztosít azoknak a fiatal (40 év alatti) halászoknak, akik először regisztrálnak hajót az EU halászflottájába.

Tiszta tengereket és ócánokat!


Az alap 30% -át a zöld megállapodással összhangban az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kell fordítani. A javaslat figyelembe veszi az EU nemzetközi kötelezettségvállalásait a biztonságos, tiszta és fenntarthatóan kezelt óceánokkal kapcsolatban is.

Az elveszett halászeszközök és tengeri hulladék begyűjtésének támogatásával az alap hozzájárul a tengerek és óceánok megtisztításához és élőviláguk egészségesen tartásához. Ez azért is fontos, mert a műanyag hulladék egyre inkább szennyezi az óceánokat, becslések szerint 2050-re az óceánokban a műanyagok súlya több lesz, mint a halaké. A műanyagok kezelése az EU-ban egyike azon hét területnek, amelyet a Bizottság kulcsfontosságúnak tart abban, hogy 2050-ig megvalósuljon a körkörös gazdaságra való áttérés. A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia célja a mikroműanyagok használatának fokozatos megszüntetése.