Európa összekapcsolása: 33,71 milliárd euró a fejlesztés támogatására 

 
 

A közlekedés, digitális hálózatok, 5G-rendszerek és energetikai infrastruktúra modernizálása érdekében az EP-képviselők megerősítenék az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz programját.

Teherautók hat sávos ellenőrzött hozzáférésű autópályán Lengyelországban ©AdobeStock_monticellllo  

A Parlament július 6-án elfogadta az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz megújított, kiemelt programját.

Az EU 2021-2027-es hosszú távú költségvetésének részeként a 33,71 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező program kiemelt projekteket finanszíroz Európában a közlekedési és az energiahálózatok, valamint a digitális szolgáltatások és az összekapcsolódás fejelsztése céljából. A program támogatja a munkahelyteremtést, a gazdasági növekedést és az új technológiák bevezetését is.

A parlamenti képviselők leszögezték, hogy a források 60% -át az EU klímacéljainak elérését segítő projektekre kell fordítani, míg az energetikára szánt források 15% -át a határokon átnyúló, megújuló energiával kapcsolatos projektek igényelhetik.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközt még 2014-ben hozták létre, hogy összefogja az uniós forrásokat az infrastruktúra fejlesztésére a digitális, a közlekedési és az energetikai szektorban. 2018 óta az eszköz támogatja a WiFi4EU kezdeményezést, amelynek célja, hogy ingyenes Wi-Fi-t biztosítson a közterületeken az összes EU-országban, valamint Norvégiában és Izlandon.

A rendelet hatálybalépését követően 2021. január 1-jétől visszamenőlegesen kell alkalmazni.

 

Támogatások különféle területeken


Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz célja az együttműködés kiépítése a közlekedési, az energetikai és a digitális szektor között. Az egyes ágazatok költségvetése a következő lesz:

  • Közlekedés: 25,81 milliárd euró

  • Eneretika: 5,84 milliárd euró

  • Digitailizáció: 2,07 milliárd euró

Az eszköz támogatja a vasúti, közúti, belvízi és tengeri infrastruktúra összekapcsolását, fejlesztését és korszerűsítését. Prioritást élvez a transzeurópai közlekedési hálózatok továbbfejlesztése.

A közlekedési költségvetésből 1,69 milliárd euró jut a katonai mobilitás fejlesztésére.

A források a zöld megállapodással és az EU klímacéljaival összhangban, valamint az ellátás biztonságának érdekében határokon átnyúló, megújuló energiákkal és dekarbonizációval kapcsolatos projektekhez használhatók fel.

Elsőbbséget élveznek azok a projektek is, amelyek kiterjesztik a lefedettséget. A gyorsabb hálózatokhoz való hozzáférés ugyanis a gazdaság és a társadalom digitális átállásának alapja.