Megosztás itt: 

Cikkek 

Infografika: az EP szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben        

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az Európai Parlament február 16-án elfogadta azt az új, terrorizmus elleni irányelvet, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban.

Sajtóközlemény 

Egy csütörtökön elfogadott jogszabály értelmében az EU-ba beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni az adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat. A Tanáccsal kötött decemberi megállapodás értelmében a tagállamoknak azt is meg kell vizsgálnia, hogy a szóban forgó utazó nem jelent-e biztonsági veszélyt.

MEP Vicky Ford is confident Parliament's redrafted firearms directive will protect law-abiding hunters and museums while preventing terrorists access to guns.
       

A lőfegyverekről szóló irányelv módosításáról fogadott el jelentést szerdán a belső piaci szakbizottság. A jelentés szerint az uniós szabályok azokra a lőfegyverekre is érvényesek lennének, amelyeket vaktöltényessé alakítottak át, ezeket ugyanis a terroristák visszaalakíthatják éles lőfegyverekké. Videónkban Vicky Ford (konzervatív-reformer, brit) EP-képviselő beszél a fontosabb változásokról.

Miközben az EU a terrorizmusellenes intézkedéseket próbálja összefogni, EP-képviselők és szakértők mondják el véleményüket öt kulcsfontosságú kérdésről.
       

Ötezer körüli azok száma, akik különböző terrorszervezetekhez csatlakoztak Irakban és Szíriában, a közülük visszatérő külföldi harcosok pedig egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az EP jelenleg is dolgozik jelentésein, amelyek büntethetővé tennék a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban, illetve ugyanúgy ellenőriznék az uniós polgárokat a külső határokon, mint a többi be- és kiutazót. Videónkból kiderül, mi az EP szerepe a terrorizmus elleni küzdelemben.

LIBE committee        

Csupán néhány nappal a londoni terrortámadás után Thomas de Maizière német szövetségi belügyminiszter és francia kollégája, Matthias Fekl az európai biztonsági helyzetről vitázott az állampolgári jogi szakbizottság képviselőivel hétfőn. A miniszterek a külső határok fokozottabb ellenőrzését, a tagállamok szorosabb együttműködését, valamint a radikalizáció és a terrorizmus elleni azonnali lépéseket sürgettek.

Cikkek 

Europol's new Headquarters on Eisenhowerlaan in The Hague        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

Az EU bűnüldöző hatósága, az Europol a szerdán elfogadott új irányítási szabályok nyomán hatékonyabban tud majd fellépni a terrorizmus, kiberbűnözés és egyéb súlyos bűncselekmények ellen, illetve gyorsabban tud reagálni különféle fenyegetettségekre. A szervezet új jogosítványai mellé erős adatvédelmi biztosítékok és a demokratikus kontrollt szolgáló eszközök is érkeznek.

Airport Check-In Counters With Passengers        
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A Parlament csütörtökön támogatta az utas adatok felhasználásáról szóló új európai irányelvet (PNR), amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és büntetőeljárás alá vonása. Ez arra kötelezi majd a légitársaságokat, hogy a tagországok hatóságai számára szolgáltassanak adatokat az EU-ba és az onnan kiutazó utasokról

infographic illustration        

A tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat követően Franciaország segítséget és támogatást kért a többi tagállamtól az Iszlám Állam elleni harchoz, ezzel először alkalmazva az Európai Unióról szóló szerződés kölcsönös védelmi klauzuláját. A Parlament január 21-én állásfoglalást fogadott el arról, hogy ennek köszönhetően erősödnie kell a közös biztonság- és védelempolitikának, valamint nagyobb szerepvállalást javasolt az EU számára. Infografikánkon bemutatjuk a fontosabb tudnivalókat.

"Je suis Bruxelles" at the display of Parliamentarium        

A március 22-i brüsszeli terrortámadás minden eddiginél jobban rávilágított, milyen fontos a tagállamok közötti információcsere és szoros együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben. A közelmúltban történt események fényében a Parlament a terrorizmus elleni átfogó stratégiáról vitázik a Tanács és a Bizottság képviselőivel a keddi plenáris ülésen 15 órától.

MEPs debated the increased terrorism threat with the European Council and European Commission        

Az egyre növekvő terrorfenyegetettség kezeléséről és a szükséges lépésekről vitázott a Parlament a csütörtöki plenáris ülésen. Az EP-képviselők hangsúlyozták, hogy javítani kell a tagállamok közötti információcserén és meg kell erősíteni a határellenőrzést, valamint együttműködésre és közös fellépésre kérték a tagországokat.

Europol: Assisting Member States in fighting international crime  ©AP Images/ European Union-EP        

A nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus mindnyájunkra fenyegetést jelent, ezek megelőzésében és felderítésében nyújt segítséget a tagállamoknak az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol. Az egyre növekvő fenyegetettség miatt az uniós országok úgy döntöttek, hogy megnövelik az Europol szerepét és hatáskörét a terrorizmus elleni küzdelemben. Az állampolgári jogi szakbizottság hétfőn szavazott erről, cikkünkben áttekintjük mi pontosan az Europol feladata.

Document check at Roszke border control in Hungary        

Több mint két hét eltelt a párizsi terrortámadás óta, az Iszlám Állam elleni fellépés egyre intenzívebb, a terrorizmus elleni küzdelem meghatározó eleme marad a Parlament napirendjének is. Hétfőn és kedden az állampolgári jogi szakbizottság arról vitázott, hogy uniós szintű stratégia szükséges a terrorfenyegetettség kezelésére.

Commemoration_ (1).jpg        

Az EP-képviselők és a Parlament dolgozói a francia nemzeti himnusz éneklésével és egyperces néma csenddel emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira kedden a brüsszeli plenáris teremben. „A Párizs elleni támadás a szabadságunk, európai értékeink, életszemléletünk elleni, mindannyiunk elleni támadás. Osztozunk a francia emberek gyászában és mellettünk állunk” – mondta Martin Schulz a Parlament elnöke a megemlékezésen.

Sajtóközlemények 

Cikkek 

Vajon egy erősebb Europol képes lenne megelőzni a terrortámadásokat és megállítani a kiberdzsihádisták támadásait? Rob Wainwright igazgató válaszol.
       

„Az európai biztonsági helyzet dramatikusan megváltozott az elmúlt években” – mondta Claude Moraes, az állampolgári jogi szakbizottság szocialista, brit elnöke a terrorizmus elleni fellépésről rendezett április 14-i parlamenti meghallgatáson. Képviselők és szakértők arról vitáztak, hogy az EU milyen eszközökkel léphet fel az extrémizmussal és a radikalizálódással szemben.

Frank-Walter Steinmeier, German foreign minister, during the exchange of views on current political challenges with the European Parliament Foreign affairs committee        

A pénteki párizsi terrortámadást követően az EP külügyi szakbizottsága Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel vitatta meg a nemzetközi válaszlépéseket. A hétfői ülésen a külügyminiszter elmondta: „nincs egyértelmű recept a terrorizmus kezelésére”, de csupán katonai akciókkal nem lehet megoldani a problémát. Elmar Brok (néppárti, német) szerint különbséget kell tenni a terrorizmus és a migráció problémája között: „A menekültek a terror áldozatai, nem pedig résztvevői”. Összefoglaló.

Gilles de Kerchove        

Az egyre növekvő terrorfenyegetettség miatt Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni koordinátorának szerepe is egyre fontosabbá válik. Az ő feladata, hogy összehangolja a tagállamok kormányainak munkáját a terrorizmus elleni küzdelemben, feltérképezze az EU rendelkezésére álló összes lehetséges eszközt, valamint szakpolitikai ajánlásokat tegyen a témakörben. A terrorizmus elleni harcról beszélgettünk vele, illetve arról, milyen szerepet tölt be az EP ezen a területen.

European Parliament President Martin Schulz and MEPs from all the political parties together with EP staff and other european  citizens helded today one minute of silence in front of the European Parliament in Brussels in memory of the victims of Paris terrorism attack #JeSuisCharlie        

Egyperces néma csenddel emlékeztek meg csütörtökön Brüsszelben az EP épülete előtt a Charlie Hebdo francia hetilap elleni január 8-i támadás 12 áldozatára. A megemlékezésen képviselők, az EP munkatársai és civilek is részt vettek. „Mindannyian, önök is, én is Charlie vagyok” – mondta Martin Schulz, az EP elnöke a megemlékezés előtti rövid beszédében.