Megszabadulna a műanyag szatyroktól az EU 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az európaiak átlagosan évente mintegy 200 műanyag szatyrot használnak, amelyek többsége egyszeri használat után a kukában landol.

A nejlonszatyrok ártalmasak a környezetre, mivel apró részecskéik a természetes vizekbe, végső soron pedig az élelmiszerláncba kerülnek. Az EU ezért visszaszorítaná használatukat. Az EP-képviselők és a Tanács már megállapodtak a részletekről, amelyeket az áprilisi plenáris ülés előtt március 31-én a környezetvédelmi szakbizottságnak is jóvá kell hagynia.

Az új szabályok értelmében az uniós országok előtt két út áll majd: vagy folyamatosan csökkentik a könnyű műanyag szatyrok használatát, vagy díjkötelessé teszik őket.

Előbbi esetében 2019-re 90-re, 2025-re pedig 40-re kell leszorítani az évenként fejenként használt műanyag szatyrok számát. Amennyiben díjkötelessé teszik a szatyrokat, azt 2018 végéig kell bevezetni.

Környezeti hatások

Minden évben 8 milliárd műanyag szatyor szennyezi a környezetet az EU-ban. Sok közülük a természetes vizekbe kerül, ahol az apró részecskék a vízi állatok szervezetébe, végső soron pedig az élelmiszerláncba kerülnek.

Világszerte az óceánokban több milliárd tonna műanyag hulladék található, amelyekből az óceáni áramlatok mozgása eredményeként hatalmas lebegő műanyag szigetek alakulnak ki. A legnagyobb ilyen sziget a Csendes-óceánban található.

Úgyis lebomlanak, vagy mégsem?

Sok műanyag szatyrot úgy hoznak forgalomba, hogy azok biológiailag lebomlanak, és nem károsítják a környezetet. Ez azonban félrevezető lehet.

Az úgynevezett „oxo-biodegradációs úton lebomló” szatyrok ugyanis olyan mikrorészecskékből állnak, amelyek láthatatlanul szennyezik a környezetet a lebomlás után, miközben azt a benyomást keltik, hogy semmilyen környezeti terhelést nem jelentenek.

Az új uniós szabályok szerint az Európai Bizottságnak meg kell majd vizsgálnia, hogyan lehetne visszaszorítani az ilyen szatyrok használatát, és miként lehetne egyértelművé tenni a műanyag szatyrok címkézését.

A környezetvédelmi szakbizottság ülését március 31-én 15 órától erre a linkre kattintva lehet élőben követni.

A kép fotópályázatunk tavalyi kiírásának egyik fordulójára érkezett © 2009 György Gáti www.gatifoto.com