A szexuális erőszak elleni fellépést sürget a Parlament 

 
 

A megfélemlítés és a szexuális zaklatás elleni új intézkedéseket javasol az EP. Interjúnkban a jelentéstevő beszél a részletekről.

MEP Pina PICIERNO  

A megfélemlítés és a szexuális erőszak elleni intézkedéseket javasol az EP a szeptember 11-én elfogadott állásfoglalásban. Giuseppina Picierno (szocialista, olasz) jelentéstevő válaszolt kérdéseinkre a konkrét javaslatokkal kapcsolatban.

A Weinstein-botrány után reflektorfénybe került a szexuális zaklatás problémája és egyre több hasonló ügyre derült fény, egyre több áldozat szólalt meg. Mekkora a probléma Európában, és miért van szükség az ügy közös európai megközelítésére?

A #metoo mozgalom rámutatott, hogy sokkal nagyobb a probléma, mint bárki el tudta volna képzelni. Ugyanakkor a statisztikákból látszik, milyen nagy a gond: az EU-ban a nők 55%-a volt szexuális zaklatás áldozata, és a 18–29 év közötti fiatal nők 20%-a vált online zaklatás áldozatává legalább egyszer.

Ha figyelembe vesszük, hogy a nők és lányok többsége nem jelenti sehol, ha zaklatják, a valóságban ez a szám jóval nagyobb. Ezért kell a közös európai megoldás.

Először is szükségünk van a zaklatás fogalmának európai szintű meghatározására, hiszen ez változó, és így nem tudjuk megszüntetni. Ha pontosan definiáljuk, hogy mi számít szexuális zaklatásnak, és mi nem, akkor hatékonyabban felléphetünk ellene és támogathatjuk az áldozatokat.

Ahogy említette, a szexuális zaklatási esetek nagy része sosem derül ki. Mi ennek a fő oka, és mit lehet tenni?

A legtöbb esetben a nők és lányok félnek beszélni az erőszakos cselekményekről. Ennek oka lehet, hogy szégyellik magukat, vagy attól félnek, hogy őket fogják hibáztatni a történtekért. Az is lehet, hogy a munkahelyükön történt az eset és tartanak tőle, hogy elveszítik a munkájukat, vagy valamilyen büntetést kapnak.

Megoldás lehet, ha tréninget biztosítunk a témában a rendőröknek és az igazságszolgáltatásban dolgozóknak, valamint kidolgozunk egy független rendszert, amelyen keresztül a nők könnyebben jelenthetik, ha zaklatás, vagy más erőszak éri őket például a munkahelyükön, vagy az egyetemen.

Milyen lépéseket javasolnak az online zaklatók ellen?

Közösen el kell fogadnunk egy meghatározást arra vonatkozóan, hogy mi számít az úgynevezett „nyilvános térnek”, és ide kell érteni a közösségi oldalakat és a honlapokat, chateket, blogokat is, ahol a zaklatás lehetséges. Ez megkönnyíti a hatóságoknak, hogy eljárást indítsanak az elkövetők ellen, és segítség az áldozatokat. A „bosszúpornónak”, az engedély nélkül közzétett anyagoknak borzasztó pszichológiai következménye van az áldozatokra nézve, amely szélsőséges esetben öngyilkosság is lehet.

Éppen ezért az egyik javaslatom, hogy a következő uniós költségvetésbe foglaljuk bele egy könnyen elérhető online helpdesk létrehozását, amely segítséget nyújt a lányoknak és nőknek online zaklatás, szexuális zaklatás, vagy „bosszúpornó” esetén.

Azt is kérjük a Bizottságtól, hogy a nőgyűlöletet is foglalja bele a gyűlöletbeszéd fogalmának meghatározásába. Egyúttal azt is kérjük az állásfoglalásban, hogy hozzanak létre egy átfogó, rendszerezett adatbázist a zaklatással kapcsolatos releváns statisztikák tárolására, nőkre és férfiakra, valamint életkorra lebontva, hogy végre átfogó képet kapjunk a probléma nagyságáról.