Még több akadálymentes szolgáltatással küzd az EP a nagyobb hozzáférhetőségért 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az európai hozzáférhetőségi törvény célja, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson a különféle termékekhez és szolgáltatásokhoz a fogyatékossággal élő személyeknek és az idősebb embereknek.

Az európai hozzáférhetőségi törvény (EEA) célja, hogy megkönnyítse az idős emberek és a fogyatékossággal élő személyek mindennapjait, ezzel pedig még igazságosabbá és befogadóbbá tegye Európát. Az új szabályokat a Parlament március 13-án szavazta meg.

Nagyobb hozzáférhetőség a termékekhez és szolgáltatásokhoz

Az Európai Unióban több mint 80 millió ember él valamilyen fogyatékossággal, és sokuknak adódik nehézsége az olyan mindennapi dolgok használatával, mint az okostelefonok, számítógépek, vagy e-könyv-olvasók, és nehezen férnek hozzá az olyan fontos szolgáltatásokhoz, mint a jegyautomaták, vagy bankautomaták. Az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményének (amelyet az EU 2011-ben ratifikált) értelmében az uniós tagországoknak mindenki számára biztosítania kell az egyenlő hozzáférést. Ezért van szükség egy uniós szintű szabályozásra, amely az alap termékekhez és szolgáltatásokhoz egységes hozzáférhetőségi feltételeket biztosít.

Az új törvény abban is segíti a fogyatékossággal élő személyeket és idős embereket, hogy másokkal egyenlő módon és aktívan részt tudjanak venni a társadalom életében. A vállalatokat pedig arra ösztönzi, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek az akadálymentes termékek és szolgáltatások fejlesztésére.

Az EEA egységes hozzáférhetőségi feltételeket biztosít: 
  • a jegyautomatákhoz, 
  • a bankautomatákhoz, 
  • a számítógépekhez és operációs rendszerekhez, 
  • az okostelefonokhoz, tabletekhez és TV készülékekhez, 
  • az audiovizuális média szolgáltatásokhoz és e-könyvekhez, 
  • az e-kereskedelemhez, 
  • a személyszállítási szolgáltatások számos eleméhez, 
  • és az elektronikus kommunikációhoz, például a 112-es segélyhívó számhoz. 

A vállalatok és a fogyasztók lehetőségei

Az egységes uniós szabályozásnak köszönhetően kivédhető lesz az uniós piac széttöredezettsége, a vállalatoknak pedig egyszerűbb lesz más uniós tagállamban és az EU-n kívül is értékesíteni az akadálymentes termékeiket és szolgáltatásaikat. Ezzel a gazdasági szereplők közötti verseny is felélénkülhet, ahogy az akadálymentes termékek és szolgáltatások szabad mozgása is.

Várhatóan az akadálymentes termékek és szolgáltatások köre is bővül, az áruk pedig csökken majd, ezzel pedig hosszú távon az állami költségvetésekre is pozitív hatása lesz a szabályozásnak.

A mikrovállalkozások (kevesebb, mint 10 alkalmazott; az éves forgalom kevesebb, mint kétmillió euró) ugyan kivételt képeznek, a méretüknek és korlátozott erőforrásaiknak köszönhetően, de őket is támogatják abban, hogy az új szabályoknak megfelelő akadálymentes termékeket és szolgáltatásokat állítsanak elő és forgalmazzanak. A tagállamoknak továbbá útmutatót kell adnia a mikro-vállalkozások kezébe, hogy elősegítsék a szabályozás teljesítését.

Következő lépések

A végső szöveg akkor lép életbe, ha azt a Tanács is elfogadja és megjelenik az EU Hivatalos Lapjában. Ezután a tagállamoknak három évük lesz arra, hogy a szabályokat átültessék a saját törvényeikbe és hat évük arra, hogy alkalmazzák is azokat.

Az EU közegészségügy területén végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.