A női nemi szervek megcsonkítása az egyik legsúlyosabb emberi jogi sértés a világon 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Világszerte 200 millió nő és lány szenvedte el a nemi szervek megcsonkítását, ami az EU-ban is komoly probléma. Hogyan lehet, hogy világ egyes részein még mindig mindennapos gyakorlat?

The Restorers: Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno és Ivy Akinyi, az i-Cut applikáció kifejlesztői  

Milyen problémával állunk szemben?

A női nemiszervek megcsonkítása minden olyan eljárást magában foglal, amely során egészségügyi indok nélkül részlegesen vagy teljesen eltávolítják a külső női nemi szerveket, vagy egyéb sérülést okoznak ezeken. A beavatkozást általában szakszerűtlen körülmények között, altatás és érzéstelenítés nélkül végzik, legtöbbször a lányok 5 és 15 éves kora között.

Az eljárás sokszor súlyos fizikai és pszichológiai következményekkel jár: 
  • súlyos fájdalom, belső vérzés 
  • fertőzések és meddőség 
  • vizeletvisszatartás 
  • pszichológiai problémák 
  • fájdalmas közösülés 
  • komplikációk a terhesség alatt és szüléskor 

A női nemi szervek megcsonkításának lehetnek kulturális, vagy éppen vallási okai, egészségügyi szempontból semmi nem indokolja. Sokszor egy közösség dönt a megcsonkításról, nem pedig maga a család, vagy a szülők, akik a legjobbat akarják a gyermeküknek. A megcsonkítás ellen zajló nemzetközi kampányok egyik célja ezért, hogy az adott közösség megbecsült tagjait érje el és felhívja a figyelmet az eljárás veszélyeire.

Habár világszerte súlyos emberi jogi sértésnek számít, mégis 2030-ig mintegy 68 millió lányt érinthet világszerte.

Hol a legnagyobb a probléma?

Főként Afrikában és a Közel-Keleten jellemző ez a gyakorlat, de Ázsia és Latin-Amerika egyes országaiban is előfordul, valamint a bevándorlók családjából származó lányok Európában sem védettek ellene.

Hiába számít súlyos bűncselekménynek az EU-ban, a becslések szerint 600 ezer nő esett áldozatául Európában, és 180 ezer lányt fenyeget a veszélye 13 európai országban.

A férfiak és nők közötti egyenlőtlenség egyik leginkább szembe ütköző példája.

Mit tesz az EU?

Az EP-képviselők már többször felszólaltak a bűncselekmény ellen. Február 12-én fogadtak el állásfoglalást, amelyben arra kérik a Bizottságot, hogy a női nemi szervek megcsonkítása elleni fellépést is vegye bele az EU új, nemek közötti egyenlőséget előmozdító stratégiájába.

A Parlament emellett több forrást szánna oktatásra és tréningekre, megelőző intézkedésekre a menekülttáborokban, valamint támogatást kér az áldozatok számára.

Applikációval a női nemi szervek megcsonkítása ellen

2019-ben az EP gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjának egyik döntőse a The Restorers volt - öt kenyai tanuló, Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno és Ivy Akinyi, az i-Cut applikáció kifejlesztői, amely a női nemiszervek megcsonkításától szenvedő áldozatokat segíti. Az app megkönnyíti, hogy az érintettek mielőbb segítséghez jussanak, vagy éppen bejelenthessék az esetet a hatóságoknak.

Az EU és a Parlament nemek közötti egyenlőségért végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.