Utasadat-nyilvántartás (PNR) 
Intézkedések a terrorizmus és a bűncselekmények megfékezése érdekében 

Biztonság  Frissítve: 
 
Létrehozva:   

Cikkek 

       

A terrortámadások Európában ismét a politikai napirend élére helyzeték a biztonság kérdését. Mit lehet tenni, hogy a kontinens biztonságosabb legyen? A szakértők és a tagállamok uniós utasadat-nyilvántartási rendszert javasoltak, amely a nemzetközi járatok utasainak adatait rendszerezi. Az Európai Parlament 2016. április 14-én megszavazta a légi utasok adatainak felhasználására vonatkozó Uniós irányelvet.

       
Sajtóközlemény 

Sajtóközlemény 

A Parlament csütörtökön támogatta az utas adatok felhasználásáról szóló új európai irányelvet (PNR), amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése, felderítése és büntetőeljárás alá vonása. Ez arra kötelezi majd a légitársaságokat, hogy a tagországok hatóságai számára szolgáltassanak adatokat az EU-ba és az onnan kiutazó utasokról

       

A március 22-i brüsszeli terrortámadás minden eddiginél jobban rávilágított, milyen fontos a tagállamok közötti információcsere és szoros együttműködés a terrorizmus elleni küzdelemben. A közelmúltban történt események fényében a Parlament a terrorizmus elleni átfogó stratégiáról vitázik a Tanács és a Bizottság képviselőivel a keddi plenáris ülésen 15 órától.

Videók 

Cikkek 

       

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után az Egyesült Államok hozzáférést kért a tengerentúli repülőjáratok utasainak adataihoz, hogy hatékonyabban felléphessen a terroristákkal szemben. Egy közös utasadat-nyilvántartási rendszer (PNR) régóta napirenden van az Unióban is, amelynek létrehozásáról tavaly decemberben előzetes megállapodást kötött a Parlament és a Tanács. Az EP-képviselők az április 14-i plenáris ülésen jóváhagyták az erre vonatkozó irányelv tervezetét.

       

Név, cím, telefonszám, a bankkártya adatai, utazási dátumok, útvonal, jegy- és fizetési információk. Az utasadat-nyilvántartásról (PNR) szóló jogszabálytervezet szerint ezeket az adatokat is be kellene gyűjteni a légi utasoktól. A javaslatot 2013-ban alapjogi és adatvédelmi aggályok miatt elutasították, most azonban ismét napirendre vette az EP.

       

A párizsi terrortámadást követően az uniós országok és az EU is átértékelte biztonságpolitikáját és új intézkedéseket javasoltak a terrorizmus visszaszorítása érdekében. A szerdai plenáris ülésen Dimitris Avramopoulos belügyekért felelős európai biztossal vitáznak a képviselők erről, a radikalizáció megfékezéséről, az európai biztonsági stratégiáról és a légi utasok adatainak cseréjére vonatkozó javaslatról. A vitát honlapunkon 15 órától lehet élőben követni.

       

Háborúban áll-e Európa a terrorizmussal? A párizsi terrortámadások után néhány uniós ország az európai utasnyilvántartási adatok megosztását, szigorúbb határellenőrzést, valamint az internet alaposabb ellenőrzését javasolja a jövőbeni terrortámadások kivédése érdekében. A védelmi albizottság és az állampolgári jogi szakbizottság elnökeit kértük rövid helyzetértékelésre.