Infografika: mit tesz az EP a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Több ezer európai csatlakozott különböző terrorszervezetekhez Irakban és Szíriában, akik közül a visszatérő külföldi harcosok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek Európára. Az Európai Parlament február 16-án elfogadta azt az új, terrorizmus elleni irányelvet, amelyet a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozott ki a Bizottság. Az ebben szereplő javaslatok egyike büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban.

Miért van szükség az új irányelvre?

 

Ötezer körüli az európaiak száma, akik különböző terrorszervezetekhez csatlakoztak Irakban és Szíriában, a közülük visszatérő külföldi harcosok pedig komoly fenyegetést jelentenek Európára.


Egy friss jelentés szerint a harcosok 20-30%-a tér vissza a kontinensre, de ha a következő hónapokban csökken az Iszlám Állam ereje, akkor a számuk megsokszorozódhat az Europol szerint. Emellett egyre nő azok száma, akik egyedül kapnak kiképzést és jönnek vissza Európába, az ő nyomon követésük pedig nehézséget okoz a hatóságoknak.


A terrorizmus elleni irányelv első változatát a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után dolgozta ki az Európai Bizottság. Miután a Parlament és a Tanács képviselői megtárgyalták és elkészült a végleges szöveg, az EP állampolgári jogi szakbizottsága jóváhyagta, végül az EP plenárisa 498 igen, 114 nem és 29 tartózkodás mellett megszavazta.


A terrorizmussal kapcsolatos előkészületeket is büntetnék


Az EP irányelvtervezethez fűzött javaslatainak egyik kulcspontja, hogy büntethetővé tenné a terrorcselekményekkel kapcsolatos előkészületeket az egész Unióban. Ilyennek számít például a kiképzés az EU-ban, vagy azon kívül személyesen és az interneten keresztül is, az utazásszervezés, vagy a pénzgyűjtés e célra.


A tagállamoknak 18 hónapjuk van arra, hogy átültessék az irányelvet nemzeti joganyagukba.


A Parlament emellett február 16-án elfogadta azt a jogszabályt is, amely szerint a külföldi harcosok megállítása érdekében az EU-ba beutazó vagy az EU-t elhagyó minden uniós és nem uniós polgár adatait végig kell futtatni az adatbázisokon, hogy az illető okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat.


Infografikánkon bemutatjuk a főbb tudnivalókat számokban, és sorra vesszük, hogy mit tesz az EU és a Parlament a terrorizmus elleni hatékony fellépés érdekében.