Új rendszert állítana fel az EU az utasok ellenőrzésére a határokon 

 
 

Megosztás itt: 

A tervek szerint a nem vízumköteles harmadik országok utazóinak beutazási engedélyt kell kérniük, mielőtt belépnének az EU-ba.

A Parlament zöld utat adott az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) bevezetéséhez. 2021-től a nem vízumköteles utazóknak is előzetes engedélyhez kötik a belépést az EU-ba. Az ellenőrzési rendszer célja, hogy kiszűrje azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek az EU számára.

„Egy egyszerű eljárásról van szó. Csak egy online ellenőrzés, amit még az EU-ba utazás előtt elintézhetnek” - hangsúlyozta az eljárás gördülékenységét Gál Kinga (néppárti) jelentéstevő.

Azelőtt a belépési engedélyt helyben, előzetes vizsgálatok nélkül adták meg a hatóságok. Az új rendszer különösen a szárazföldi határokon történő ellenőrzést fogja javítani, így Magyarországról is jelentős terheket vesz le.

Hogyan működik az engedélyezés?

Ahogyan az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is használt hasonló rendszereknél, az ETIAS esetében is a nem vízumköteles országokból érkező utazóknak egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük online, mielőtt megérkeznének az EU-ba.

A személyes adatokon és nemzetiségen kívül az utazási iratok másolatát is le kell adniuk, illetve válaszolniuk kell többek közt büntetett előéletre és háborús övezetben való tartózkodásra vonatkozó kérdésekre is. A tagállamok határőrsége megtagadja a belépést azoktól, akik bármilyen biztonsági, bevándorlási vagy egészségügyi kockázatot jelentenek.

Mik a következő lépések?

A Parlament a júliusi plenáris ülésen elfogadta az ETIAS bevezetéséről szóló jelentést, így azt most a Tanácsnak kell jóváhagynia. A tervek szerint 2021-re vezetik be az új rendszert.