Szigorúbb szabályokkal lép fel a házi készítésű bombák ellen a Parlament 

 
 

Megosztás itt: 

Ezentúl még nehezebb lesz vegyszereket beszerezni a házi készítésű robbanószerek készítéséhez. Az EP április 16-án szigorúbb szabályokról szavazott.

Szigorúbb szabályokkal lép fel a házi készítésű bombák ellen a Parlament ©AP Images/European Union-EP 

Az EU már eddig is számos intézkedést tett a terrortámadások megakadályozása érdekében, most pedig a vegyszerekkel kapcsolatos előírásokat szigorítja, hogy még nehezebb legyen hozzájutni azokhoz az anyagokhoz, amelyek a házi készítésű bombák előállításához szükségesek.

Házi készítésű robbanóanyagok

Az EU-ban történt terrortámadások túlnyomó többségében házi készítésű bombákat használtak, például a 2015-ös párizsi, a 2016-os brüsszeli és a 2017-es manchesteri és a parsons green-i támadások során is. Azok a vegyszerek (az ún. robbanóanyag-prekurzorok), amelyek az előállításukhoz szükségesek, számos termékben megtalálhatóak, például a mosószerekben, a műtrágyában, speciális tüzelőanyagokban, vagy a gépolajokban.

Az EU most azt szigorítja, hogy kik és hogyan juthatnak hozzá ezekhez a hozzávalókhoz. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy ezek a vegyszerek legálisan használhatók, így azoknak, akik a munkájukhoz használják, például gazdálkodók, bányászok, vagy tűzijátékot gyártók, továbbra is biztosítani kell a hozzáférést.

A 2013-ban hozott szabályok az olyan kémiai anyagok árusítását is korlátozzák, mint a hidrogén-peroxid vagy a salétromsav. Mindez megnehezítette ugyan a robbanóanyag-prekurzorokhoz való hozzájutást, de az előírás még így szigorításra szorult.

„Az elmúlt időszak terrortámadásai megmutatták, hogy egyetlen uniós tagállam sem tud egyedül küzdeni a terrorizmus ellen. Ezért is tartom rendkívül fontosnak a robbanóanyag-prekurzorokhoz való hozzáférés szigorítását uniós szinten” - mondta el Andrejs Mamikins (szocialista, lett) képviselő, aki azért felelt, hogy a szabályozás keresztülmenjen a Parlamenten.

Mi változik?

Az eddigi engedélyezési és regisztrációs rendszer jelentősen eltért egymástól a különböző tagállamokban. Ezért az új szabályozás uniós szinten igyekszik megoldani az engedélyezés problémáját.

Aki ilyen vegyszereket kíván vásárolni a „nagyközönségből”, ezentúl egy biztonsági átvilágításon kell átesnie, ahol többek között azt is nézik, az illető büntetett előéletű-e. A szabályozásnak továbbá azt is világossá kell tennie, ki tartozik a „nagyközönségbe”, akik nem vásárolhatnak ilyen hozzávalókat és kik azok, akik „professzionális használónak” minősülnek, és a munkájuk miatt van szükségük ezekre az anyagokra.

Mivel a terroristák újabb és újabb „recepteket” használnak a bombák előállításához, amelyekhez újabb anyagokat használnak, melyekre nem vonatkozott az eddigi szabályozás, a Bizottság azt javasolta, vegyenek fel olyan újabb vegyszereket is a tiltólistára, mint például a kénsav.

Az új szabályok az offline és az online vásárlásokra egyaránt érvényesek lesznek.

„Különösen fontos, hogy a szabályozás kiterjedjen az online felületekre is és ott is garantálni tudjuk a házi készítésű bombák készítéséhez szükséges vegyszerek vásárlásának korlátozását” - mondta el Andrejs Mamikins.

Következő lépések

A szabályozás csak akkor lép életbe, ha azt a Tanács is elfogadja. Ezután a tagállamoknak 18 hónapja lesz a szabályok alkalmazására.