Tízezer határőr az EU külső határainak védelmére 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Európa külső határainak védelme érdekében 2027-ig tízezer határőr érkezik az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséghez. A javaslatról április 17-én szavazott az EP.

„Igazságosnak kell lennünk azokkal, akik védelmet igényelnek, keménynek azokkal, akik kizsákmányolják a sebezhetőket és erélyesnek azokkal, akik megszegik a szabályokat” - mondta Roberta Metsola (néppárti, máltai) képviselő az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget érintő új szabályokról való szavazás előtt.

10 ezer határőr


Az elmúlt években példátlan számú menekült érkezett az Unió külső határaihoz. Az EP jelenlegi javaslata szerint ezért 2027-ig 10 ezer főre növelik az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tisztségviselőinek számát. Továbbá határozottabban lépnek fel a nem uniós állampolgárok visszafordításában, akiknek nincs tartózkodási engedélye.

Ez a csapat egyrészt az ügynökség által alkalmazott személyzetből áll majd, másrészt az uniós tagországok által kötelezően kirendelt tisztségviselőkből.

Kép nagyítása: infographic on European Border and Coast Guard - Operational Staff 
infographic on European Border and Coast Guard - Operational Staff        
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tisztviselőinek száma, 2021-2027.  

A külső határok védelme


A változtatások célja a migráció hatékonyabb kezelése, Európa külső határainak nagyobb védelme és az EU-n belüli biztonság magasszintű biztosítása. Az új tisztségviselők egy-egy uniós tagország kérésére biztosítják a határvédelmet és a migráció kezelését, valamint a határokon átívelő bűncselekmények felderítésében is segítenek. Ha valamely országban vészhelyzet áll fenn, az adott tagállam ezeket a gyorsan reagáló tisztségviselőket riaszthatja.

Következő lépések


Ha a Tanács is elfogadja az új szabályokat, az megjelenik az EU Hivatalos Lapjában és 20 nappal később életbe is lép. Az új határőrök 2021-től állnak munkába.

Tudjon meg többet a témáról a fenti videónkból.