Covid19: meddig lesz határellenőrzés a schengeni térségben, és mit tehet az EU? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az uniós tagállamok lassanként kezdik feloldani a Covid19-járvány miatt bevezetett korlátozásokat, beleértve a határellenőrzéseket is. A Parlament szerint össze kell hangolni a lépéseket.

Lassanként ismét szabadon utazhatunk Európában, ahogy a járványügyi helyzet javulásával a tagállamok lépésenként oldják fel a koronavírus terjedésének megállítására bevezetett korlátozásokat.  Az EP-képviselők is azt támogatják, hogy a schengeni övezetben, ahol az európaiak útlevél nélkül, szabadon utazhatnak, a szabad mozgás mielőbb zökkenjen vissza a normális kerékvágásba, nem utolsósorban azért, mert a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása segítia világjárvány utáni gazdasági fellendülést.

©REUTERS/NACHO DOCE/AdobeStock  

Korlátozások a schengeni térségben


„A tagállamok egyedül hozták meg intézkedéseiket, most itt az ideje, hogy az EU lépjen, mielőtt késő lenne és a schengeni övezetben helyrehozhatatlan károk keletkeznének” - véli Tanja Fajon (szocialista, szlovén), az állampolgári jogi szakbizottság schengeni ellenőrzésekkel foglalkozó munkacsoportjának elnöke. „A Bizottságnak kulcsszerepet kell vállalnia a szabad mozgás helyreállításában, elsősorban az úgynevezett kritikus kategóriák, például a határokon át ingázó munkavállalók esetében. Ezért elengedhetetlen az európai koordináció” - mondta az EP-képviselő.

A jelenlegi schengeni szabályok szerint a tagállamok korlátozott ideig bevezethetnek határellenőrzéseket belső határaikon, ha komoly veszély fenyegeti a közrendet, vagy a biztonságot. A lezárásokról értesíteniük kell az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet. Az aktuális korlátozásokat nyomon lehet követni a Bizottság honlapján.

A határok újranyitása az EU-ban


Az Európai Bizottság május 13-án ismertetett javaslata szerint az utazások újbóli engedélyezését össze kell hangolni, mégpedig az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ útmutatásai alapján.

A tagállamok belügyminiszterei június 5-én megerősítették, hogy a tagországok többsége június 15-ig megszünteti az ellenőrzéseket a belső határain és feloldja a kapcsolódó utazási korlátozásokat, a többi tagállam pedig várhatóan a hónap végéig megteszi ugyanezt. A tagállamok által bevezetett korlátozásokról és azok megszüntetéséről ide kattintva talál további információt. A Bizottság a június 15-i uniós csúcs előtt iránymutatásokat adott kiarra vonatkozóan, hogyan szüntessék meg a tagállamok az Unión kívülről történő beutazásokat.

A világjárvány kitörése óta az Európai Bizottság iránymutatást adott ki, hogy biztosítsa az úgynevezett kritikus ágazatokban dolgozók szabad mozgását, illetve az alapvető fontosságú áruk és szolgáltatások szállítását az egységes piacon. Ennek köszönhetően az EU segített közel kétszázezer külföldön rekedt európainak a hazajutásban, és javasolta, hogy korlátozzák a harmadik országok állampolgárainak EU-ba történő beutazását június végéig.

Ide kattintva elolvashatja, mit tesz az EU a koronavírus elleni küzdelemben, itt pedig megtalálja idővonalunkat, amelyen összefoglaltuk a Covid19-járvánnyal kapcsolatos uniós intézkedéseket.

A Parlament álláspontja


Az EP-képviselők szorosabb együttműködést kérnek a tagállamok között, hogy az utazások során biztosan senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés.

Az állampolgári jogi szakbizottság május 12-i vitáján Tanja Fajon hangsúlyozta, hogy számos tagállam határellenőrzést vezetett be a 2015-ös migrációs válság miatt, és néhányuk még mindig érvényben van. „Ha nem sikerül visszaállítani a schengeni övezetet eredeti állapotába, súlyosan veszélybe sodorjuk az európai projektet” - mondta az EP-képviselő. A Parlament szerint bármilyen határellenőrzés csak kivételes esetekben, és korlátozott időre lehet bevezetni.

A mozgás szabadságának megőrzéséhez és az EU gazdasági helyreállításához elengedhetetlen, hogy gyorsan és koordináltan visszatérjünk a teljeskörűen működő schengeni övezethez, mondta az EP június 19-én elfogadott állásfoglalásában.

A schengeni térség 
  • a schengeni térséghez 26 ország tartozik 
  • ezek közül 22 EU-tagállam: Belgium, Cseho., Dánia, Német., Észto., Görögo., Spanyolo., Franciao., Olaszo., Letto., Litvánia, Luxembourg, Magyaro., Málta, Hollandia, Ausztria, Lengyelo., Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Finno. és Svédo. 
  • 4 pedig nem uniós ország: Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein 
HU_Schengen.jpg