Génmódosított növények: döntsenek a tagállamok a tiltásról 

 
 

A génmódosított növények termesztésének korlátozásáról vagy betiltásáról ezentúl a tagállamok döntsenek, javasolja egy kedden szavazásra kerülő jelentés. A jogszabályjavaslat célja, hogy erősebb jogi alapja legyen a génmódosított növények betiltásának a nemzetközi kereskedelmi szabályok tükrében.

Jelenleg az Európai Bizottság kezeli azt a biztonsági jóváhagyási eljárást, mely eldönti, hogy egy bizonyos génmódosított növény termesztése az egész Unió területén engedélyezett-e. A tagállamok ezzel szemben védőzáradékot vezethetnek be, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az ő területükön további egészségügyi vagy természetvédelmi szempontok miatt mégis betiltanák a termesztést.


Bár a jelenlegi bizottsági eljárás továbbra is megmaradna, az új javaslatok értelmében teljes mértékben a tagállamok dönthetnének a génmódosított növények termesztésének korlátozásáról vagy tiltásáról. Míg a Bizottság javaslata szerint a tagállamok nem hivatkozhatnának egészségügyi vagy környezetvédelmi okokra, csak más kifogásokat emelhetnének, a Parlament környezetvédelmi szakbizottsága ezt a kitételt ellenzi. A jelentés szerint a tagállami tilalmak csak akkor állnak szilárd jogi alapon az esetleges nemzetközi kereskedelmi jogi viták során, ha ilyen érvekre is támaszkodhatnak.


Corinne Lepage, a téma parlamenti felelőse szerint a cél, hogy nagyobb mozgásteret biztosítsanak a tagállamoknak. A képviselő szerint a Parlament üzenete egyértelmű a Tanács és a Bizottság számára: fenn kell tartani az EU jóváhagyási rendszerét, de mezőgazdasági, környezeti, társadalmi-gazdasági okokra hivatkozva a tagállamoknak lehetővé kell tenni, hogy betilthassák vagy korlátozhassák a génmódosított növények termesztését.


Az EU-ban jelenleg egy kukoricafajta és a keményítőgyártásra kifejlesztett burgonyafajta termesztése esetén engedélyezett a géntechnológia használata. A hatályos jogszabályok által biztosított védzáradékkal élve Ausztria, Franciaország, Görögország, Magyarország, Németország és Luxemburg most is korlátozza bizonyos génmódosított növények termesztését. Egy 2010-es felmérés alapján a megkérdezett európaiak 61%-a nem igazán bízik a génmódosított növényekben, csak ötödük gondolja úgy, hogy fogyasztásuk biztonságos, 53%-uk szerint viszont veszélyesek lehetnek. A génmódosított növények az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek, ahol a termesztett kukorica 86%-a, a termesztett szójababnak pedig 93%-a genetikailag módosított.