Nemzetközi ifjúsági nap: minél több fiatalnak kell munkához jutnia 

 
 
A Z generáció számokban  

Augusztus 12-e a nemzetközi ifjúsági nap, sok fiatalnak azonban nem sok oka van az örömre. Az EU-ban több mint 5,3 millió 25 év alatti európainak nincs állása, a fiatalokat sújtó munkanélküliség az EU egyik legégetőbb problémája. A helyzeten különböző uniós programok próbálnak javítani, az EP szerint viszont a jelenleginél több pénzt kellene erre szánni.

Az ifjúsági garanciaprogram egy új uniós program, amelynek célja, hogy minél több fiatal jusson munkához, és a 25 év alattiak közül négy hónapnál hosszabb ideig senki ne maradjon munka vagy képzési lehetőség nélkül. Az Európai Szociális Alapból mintegy 10 milliárd eurót, míg az ifjúsági foglalkoztatási alapból további 6 milliárd eurót fordít erre a célra az EU.


Múlt hónapban az Európai Parlament amellett érvelt, hogy még több pénzre van szüksége a programnak. Továbbá minőségi normákat kellene bevezetni a gyakornoki helyek kapcsán, és garantálni kellene a fiatalok megfelelő bérezését is.


Erasmus: az egyik legnépszerűbb uniós program


1987-es indulása óta több mint 3 millióan vettek részt a népszerű Erasmus diákcsere-programban. Az elmúlt tanévben 270 ezer diák részesült ösztöndíjban, amellyel külföldön tanulhatott. Szeptembertől Erasmus+ néven fut majd a megújított program.


EYE 2014 – európai ifjúsági rendezvény


Májusban az Európai Parlament több ezer fiatalt látott vendégül Strasbourgban az európai ifjúsági rendezvényen, ahol Európa jövőjéről vitáztak a résztvevők. A gondolatokat, ötleteket ebben a jelentésben  foglalták össze a résztvevők, amelyet az EP-képviselők is megkapnak.