A károsanyag-kibocsátás csökkentésével a klímaváltozás ellen 

 
 
A klímaváltozás hatásai, digitálisan illusztrálva ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

Olvadó jéghegyek és emelkedő tengerszint, szélsőséges időjárás, a kihalás szélére kerülő fajok, gazdasági terhek és növekvő költségek - a klímaváltozás káros hatásai lassan a Föld minden szegletére elérnek. A Parlament napirendjén kiemelt helyen szerepel az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az EP-képviselők egy fenntartható, előre gondolkodó éghajlat-politikát sürgetnek, amelyben az államok uniós és nemzetközi összefogással hatékonyan lépnek fel a Föld védelme érdekében.

A hatékonyabban működő Európai Unió érdekében az EU idén arra a hat jogalkotási prioritásra koncentrál, amelyek pozitív hatással lesznek mindennapi életünkre. Ezek egyike az ambiciózus energiaunióra és az előretekintő éghajlat-politikára vonatkozó célkitűzések teljesítése.

Az EU elkötelezte magát a klímaváltozást csökkentő olyan döntések mellett, mint hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest legalább 40%-kal kell csökkenti 2030-ig, és addigra azt is eléri, hogy az uniós tagállamok energiafogyasztásának 27%-át megújuló források adják.

A Parlament februárban megszavazta az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) hatékonyságát javító reformjavaslatot, amely korlátozásokat vezetne be az ETS által nem érintett ágazatokban, mint például az épületek, a közlekedés, a mezőgazdaság és a területfejlesztés következtében keletkezett szennyezőanyagok.

Összeállításunkban nyomon követjük az EU klímapolitikáját és a Parlament tevékenységét.