Az anyanyelv nemzetközi napja: Európa, a nyelvi sokszínűség otthona 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Február 21. az anyanyelv nemzetközi napja, amelynek alkalmából az ENSZ a nyelvi és kulturális sokszínűségre igyekszik felhívni a figyelmet világszerte. A nyelvi sokszínűség Európa kulturális örökségének egyik alapja, az EU ezért is tartja fontosnak annak ápolását. Az EU-nak 24 hivatalos nyelve van, emellett több mint hatvan további regionális és kisebbségi nyelvet beszélnek a kontinensen. Te hányat ismersz fel közülük? Próbáld ki játékunkat, kiderül!

Az EU-ban a legtöbben a németet vallják anyanyelvüknek (az EU lakosságának 16%-a), ezt követi az olasz és az angol (13-13%), a francia (12%), a spanyol és a lengyel (8-8%).


Az EU-ban több mint hatvan regionális és kisebbségi nyelvet is beszélnek. A nyelvi sokszínűség és a veszélyeztetett nyelvek ápolásának fontosságáról 2013 szeptemberében fogadott el egy jelentést az Európai Parlament.

 

Nyelvi sokszínűség az Európai Parlamentben


Az Európai Parlamentben a képviselők az EU 24 hivatalos nyelve közül bármelyiken felszólalhatnak. A parlamenti jelentéseket, jogszabályokat az összes hivatalos nyelven, így magyarul is publikálják.


Az uniós polgárok bármelyik hivatalos nyelven fordulhatnak az uniós intézményekhez, és az általuk használt nyelven kell, hogy választ is kapjanak.


A nyelvi sokszínűség a tájékoztatásban is fontos: az EP honlapján minden hivatalos nyelven követhetők a parlamenti események és hírek, és ez igaz az EP Twitter oldalaira is. Magyarul az @Europarl_HU és az @EP_Budapest címeken lehet követni, hogy mi történik Brüsszelben és Strasbourgban.


Te hány nyelvet ismersz fel az EU hivatalos nyelvei közül? Próbáld ki játékunkat, ahol a „nyelv” szót rejtettük el 24 nyelven!