Hat dolog, amit érdemes tudni a génmódosított élelmiszerekről 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 
GMO-növények termesztése és forgalmazása az EU-ban  

A génmódosított növények termesztésére rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak. 2015. áprilisa óta pedig a tagállamok dönthetnek arról, engedélyezik-e ezek termesztését területükön. Háttér.

Mi az a GMO?


A GMO szó szerint „géntechnológiával módosított szervezetet” jelent. Olyan összetevőkre, növényekre vonatkozik, amelyek genetikai állományát mesterségesen módosították annak érdekében, hogy új tulajdonsággal ruházzák fel, például ellenállóbb legyen a betegségekkel, szárazsággal, vagy bizonyos rovarokkal szemben, vagy éppen javuljon a minősége.


Milyen növények esetében gyakori a génmódosítás?


A legtöbbször a kukoricát, gyapotot, szójababot, olajrepcét és a cukorrépát érinti a technológia.


Kell-e uniós engedély a GMO-növények termesztéséhez és forgalmazásához?


Az élelmiszerek előállításához importált GMO-kat csak uniós engedélyezést követően lehet használni. Az eljárás magában foglalja a kockázatelemzést is.


Eltérő szabályok érvényesek azonban, ha az uniós országokban termesztenek vagy forgalmaznak génmódosított növényeket.


Termesztés az EU-ban:


  • 1998 óta csak egyetlen fajta, géntechnológiával módosított kukoricát termesztettek az EU-ban, a MON 810-et, amelynek engedélye lejárt és megújításra vár.
  • Főként Spanyolországban termesztették, de négy másik uniós országban, Portugáliában, a Cseh Köztársaságban, Romániában és Szlovákiában is termeltek belőle 2013-ban.
  • Nyolc tagállam ugyanakkor megtiltotta a génmódosított növények termesztését a területén: Magyarország, Németország, Ausztria, Bulgária, Luxemburg, Lengyelország, Görögország és Olaszország. 2013 áprilisát követően más országok is csatlakozhattak hozzájuk.
  • Jelenleg nyolc termék vár engedélyeztetésre, köztük a MON 810 is.

Forgalmazás az EU-ban, harmadik országokból érkezett termékek esetén:


  • Jelenleg 58 GMO élelmiszerként, vagy takarmányként történő felhasználására van érvényes engedély az EU-ban.
  • Az engedélyezett GMO-növények között van például a kukorica, a gyapot, a szójabab, az olajrepce és cukorrépa is.
  • 2013-ban az EU-ban 36 millió tonna szójababra volt szükség az állatállomány ellátásához. Ebből 1,4 millió tonna nem génmódosított szójababot állítottak elő az Unió területén, így az EU nagymennyiségű importra szorul.
  • További 58 kérelem van függőben.

Infografikánkon a génmódosított kukoricáról és szójababról lehet adatokat találni.


Honnan lehet tudni, hogy fogyasztunk-e génmódosított élelmiszert?


Az Unióban engedélyezett GMO-k legnagyobb részét takarmány előállításához használják, de néhány importált élelmiszer is tartalmazhat ilyen összetevőt.


Az uniós szabályozásnak megfelelően a gyártók kötelesek feltüntetni a címkén, ha egy élelmiszer, vagy takarmány 0,9 százaléknál nagyobb arányban GMO-t tartalmaz.


Emellett a gyártók szabadon feltüntethetik a termék leírásában azt is, ha nem tartalmaz génmódosított összetevőt.


Ki engedélyezi a GMO-kat az EU-ban?


Eltérő a szabályozás a termesztés és a forgalmazás kapcsán.


  • A GMO-növények termesztését EU-s szinten engedélyezik, de az utolsó szó a tagállamoké. Egy új uniós irányelvnek köszönhetően 2015 áprilisa óta a tagországok megtilthatják a génmódosított növények termesztését, akár olyan növények esetében is, amelyeket EU-s szinten engedélyeztek. A folyamatot megkönnyíti a tagállamok számára, hogy míg ezelőtt csak az egészségre, vagy a környezetre ártalmasnak minősített GMO-k termesztését tilthatták be, mára jóval számos más indokra is hivatkozhatnak.

  • A forgalmazásra vonatkozóan a Bizottság ugyanezt az eljárást javasolta, hogy tagállamok hozhassák meg a végső döntést. A Parlament azonban az október 28-i plenáris ülésen elutasította a javaslatot, mert úgy ítélte meg, hogy a szabályozás eredményeképpen torzulhatna az egységes belső piac, hiszen a tagállamok ellenőrzést vezethetnének be a GMO-kat támogató és azokat ellenző országok között. (A bizottsági javaslat elutasítására vonatkozó jelentést 577 szavazattal, 75 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el.)

Mi várható a GMO-k forgalmazásának terén, most, hogy az EP elutasította a Bizottság javaslatát?


Miután az október 28., szerdai plenáris ülésen elutasította a bizottság javaslatát a Parlament, a tagállamok döntenek róla, hogy folytatják-e a tárgyalásokat, vagy érvényben marad a jelenlegi szabályozás és a tagállamok többségi szavazással döntenek a GMO-k forgalmazásáról az EU-ban. Ha nincs meg a többség, akkor a döntési jog visszaszáll a Bizottságra.


További információt a plenáris szavazást követő sajtóközleményben lehet olvasni.


A cikket az október 28-i plenáris szavazás után frissítettük.