Harminc éves az Erasmus+: ünnepség a Parlamentben 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A diákcserét, tanárcserét, önkéntességet, szakképzést is magában foglaló programban már több, mint 9 millióan vettek részt az elmúlt 30 évben.

Születésnap Európa-szerte

Külföldi tapasztalatszerzés, nyelvtanulás, új barátságok, kapcsolatok kialakítása, és életre szóló élmények... ez, és még sokkal több az Erasmus+, az EU oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja, amely idén 30 éves.

Konferenciákkal, fórumokkal, vitákkal, kiállításokkal és számos más programmal ünnepli Európa az évfordulót. A magyarországi programokat ide kattintva lehet elérni.

Ünnepség az EP-ben

Antonio Tajani, a Parlament elnöke és Jean-Claude Junker bizottsági elnök kedden hivatalos díjátadón fogad 33 mostani és egykori Erasmusos diákot - minden résztvevő országból egyet. Az eseményen részt vesz Petra Kammerevert, az EP oktatási és kulturális szakbizottságának elnöke és Navracsics Tibor oktatásért felelős uniós biztos is.

Petra Kammerevert az ünnepség kapcsán kiemelte: „Ez a program erősíti a toleranciát és a különbségek tiszteletét, ami az EU nagyon fontos erőssége”.

Antonio Tajani szerint az Erasmus „minden európai fiatal számára elérhető lehetőség, mindegy, hogy milyen anyagi környezetből jönnek, vagy milyen területen tanulnak tovább. Ezért fontos, hogy megfelelő uniós büdzsét különítsünk el rá. Ha többet fordítunk az Erasmusra, azzal csökkentjük a munkanélküliséget is”.

A 2014-2020 között futó Erasmus+ program 14,7 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodhat, fő célja a fiatalok támogatása. Videónkban volt Erasmusosok mesélnek élményeikről és arról, milyen hatással volt az életükre a program - köztük az olaszországi Michele is, aki Budapesten tanít.