Menekültügy és migráció az EU-ban: tények és számok 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Covid19 járvány soha nem látott hatást gyakorolt a bevándorlási hullámra az EU-ban.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások visszaszorították a legális és az illegális bevándorlást is, mivel az országok lezárták a határaikat, korlátozták a legális bevándorlás útvonalait és visszafogták a menekültek befogadására irányuló programokat.

Az EU menekültügyi rendszerének súlyos hiányosságai akkor mutatkoztak meg először, mikor 2015-ben több mint egymillió menedékkérő és bevándorló érkezett. A migrációs válságra adandó válaszként a Parlament javaslatokat dolgozott ki egy igazságosabb és hatékonyabb európai menekültügyi politika kialakítása érdekében.

Az alábbiakban az összes fontos adat megtalálható az európai migráció kapcsolatosan, hogy kik a migránsok, mit tesz az EU azért, hogy szembenézzen a helyzettel, és ez milyen pénzügyi következményekkel jár.

Ki számít menekültnek, ki menedékkérőnek?


Menedékkérő az a személy, aki menedékjog iránti hivatalos kérelmet nyújtott be egy másik országban, mert attól tart, hogy élete hazájában veszélyben forog.

Menekült az a személy, akit faji vagy vallási okok, nemzeti hovatartozása, politikai meggyőződése vagy egy adott társadalmi csoportba való tartozása miatti üldöztetéstől való megalapozott félelméből kifolyólag fogadó országában menekültként fogadtak el és ismertek el. Az EU-ban a kvalifikácós irányelv határozza meg a nemzetközi védelem megadására vonatkozóan iránymutatásokat.

Jelenleg a harmadik országbeli állampolgároknak abban az uniós tagállamban kell védelemért folyamodniuk, ahol először beléptek az Unió területére. A kérelem benyújtásával menedékkérőkké válnak. Akkor kapják meg a menekültstátuszt vagy a nemzetközi védelem más formáját, ha a nemzeti hatóságok kedvező döntést hoznak.

A migráció lehetséges okairól szóló cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Menekültügyi határozatok az EU-ban


2020 első 10 hónapjában 390 000 menedékjog iránti kérelem volt az EU-ban, ami 33% -kal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. 2018-ban 634 700 ilyen dokumentumot tartottak nyilván, ami lényegesen alacsonyabb, mint a 2015-ben és 2016-ban regisztrált több mint egymillió kérelem.

A tavalyi év első hét hónapjában különösen nagy csökkenést lehetett tapasztalni Németország, Franciaország és Olaszország esetében. Visszaesett ugyanis a Szíriából elsőként beérkező kérelmek száma, 135 000-rel volt kevesebb, mint a 2018-as és 2019-es átlag. Ez 52% -os csökkenést jelent. Emellett 55%-os volt a csökkenés az Irakból, 58%-os a Nigériából érkező kérelmek tekintetében.

Spanyolországban és Romániában azonban emelkedtek a számok, részben a dél-amerikai országokból, köztük Kolumbiából és Peruból érkező kérelmek növekedése miatt.

6 éves mélyponton a szabálytalan határátlépések


Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség gyűjti össze az EU külső határainak illegális átlépésére vonatkozó, a nemzeti hatóságok által nyilvántartásba vett adatokat. 2015-ben és 2016-ban több mint 2,3 millió illegális határátlépést regisztráltak. Ezek száma 2020 január és november között 114 300-ra csökkent, ami az elmúlt hat év legalacsonyabb értéke és 10% -os csökkenést jelent 2019 azonos időszakához képest. Az 55% -os csökkenés ellenére továbbra is Afganisztán az az ország, ahonnan a legtöbb szabálytalan határetkelő érkezik, ezt követi Szíria, Tunézia és Algéria.

A földközi-tengeri átkelés továbbra is életveszélyes, 2020-ban 1754 személy eltűnését/halálát jelentették, szemben a 2019-es 2095-el. Olaszországba és Máltába való illegális átketlések 2020 januárja és novembere között 154% -kal nőttek 2019 ugyanezen időszakához képest, összesen több mint 34 100 ilyen átkelés történt 2020-ban, szemben a 2019-es 11 500-zal. Az emberek többsége Lampedusába érkezett. A Spanyolországba és különösen a Kanári-szigetekre érkezők száma 46% -kal (35 800) nőtt 2020-ban 2019-hez képest.

Sokan inkább a gazdasági problémáktól, mintsem a konfliktusoktól szenvedő országból érkeznek. Amíg a járvány véget nem ér és a gazdaság helyre nem áll, a rossz foglalkoztatási és egészségügyi kilátások továbbra is ösztönzőek lesznek az emberek számára az EU-ba való belépéshez.

Hogyan vélekednek az európaiak?


A migráció évek óta uniós prioritás. Számos intézkedést hoztak a bevándorlási hullám kezelésére és a menekültügyi rendszer javítására.

Egy 2019 júniusában készült másik Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy a bevándorlás volt az ötödik fő témakör, amely az európai választók szavazási döntéseit a májusi EP-választásokon befolyásolta (34%-uk tekintette fontosnak a bevándorlást; a további főbb témakörök pedig az alábbiak voltak: gazdaság, éghajlatváltozás, az emberi jogok és a demokrácia, valamint az EU jövője). A Parlament által 2020-ban készített felmérés szerint csökkent a migráció fontossága. A válaszadók közel fele (47%) tartja a témát az EU és a tagállami kormányok közötti nézeteltérések fő területének.


A menedékkérők 2015. évi megnövekedett beáramlása nyomán az EU jelentősen növelte a migrációs, menekültügyi és integrációs politikák finanszírozását. Az EU 2021–2017 közötti, hosszútávú költségvetésében 22,7 milliárd euró fordítanak a bevándorlás kezelésére és a határigazgatásra, szemben a 2014–2020 közötti bevándorlási- és menekültügyi 10 milliárd euróval.

Tudjon meg többet arról, hogy az EU hogyan kezeli a migrációt.


Menekültek a világban


Az üldöztetés, a konfliktus és az erőszak elől menekülő emberek száma világszerte elérte a 80 milliót. Ez egyenértékű azzal, mintha az Németországban minden férfi, nő és gyermek otthona elhagyására lenne kényszerítve. A gyermekek a világ menekültjeinek mintegy 40%-át teszik ki.

A legtöbb menekültet befogadó ország Törökország, Kolumbia, Pakisztán, Uganda és Németország. A világ menekültjeinek csupán 14%-át fogadják be a fejlett országok.


Tekintse meg az adatokat tartalmazó infografikánkat: az EU menekültügyi kérelmeire vonatkozó legfrissebb Eurostat-számadatok, valamint az uniós országokban tartózkodó menekültek számára vonatkozó, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala által összeállított adatok.

A migráció lehetséges okairól ide kattintva olvashat többet.