Klímaváltozás: az erdők védelmével a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásáért 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az erdők semlegesítik a szén-dioxidot, így kulcsszerepük van a klímaváltozás elleni harcban. Infografikánkon bemutatjuk, hogyan használná az EU az erdőket a CO2-kibocsátás ellensúlyozására.

Erdők az EU-ban

Az Unió erdői 182 millió hektáron terülnek el. Az EU területének 43%-át borítják, viszont jelentős eltérések vannak a tagállamok tekintetében: hat ország (Finnország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Spanyolország és Svédország) mondhatja magáénak az európai erdőterületek kétharmadát, így az erdők jelentősége nemzeti szinten eltérő.

182 millió hektár erdő és fás terület van az EU-ban  

Miért fontos az erdők védelme?

Erdeink hozzájárulnak a talaj erózióval szembeni védelméhez, bekapcsolódnak a víz körforgásába, számos faj élőhelyéül szolgálnak, és szabályozzák a helyi éghajlatot, főként a párolgás révén. Emellett a globális éghajlatot is szabályozzák, hiszen a szén-dioxid elraktározásával segítik a klímaváltozás elleni harcot.

Az erdők az üvegházhatású gázok 10,9%-át semlegesítik egy évben az EU-ban (2014-es adat), ezért az Unió külön fejezetet szánt a földhasználatnak és az erdők szerepének a klímaváltozás elleni stratégiájában.

Az EP kötelezné a tagállamokat az erdők fokozottabb védelmére

Fontos tudni, hogy a tagállamok a földhasználattal és az erdeik irtásával, fakitermeléssel is termelnek szén-dioxidot.

A Parlament ennek a mértékén csökkentene. Az áprilisi plenáris ülésen elfogadott új szabályozás szerint a jövőben ha az uniós tagállamok kiirtanak egy erdőrészt, akkor kötelességük újat telepíteni helyette, vagy kompenzálniuk kell ezt a meglévő erdeik, termőföldeik és füves területeik fenntartható kezelésével.

Az EP javaslata a 2021 utáni időszakra alakítja ki a jogi keretet és hozzájárul, hogy az EU tartsa a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásait.

A képviselők 574 igen, 79 nem és 32 tartózkodás mellett megszavazták Norbert Lins (néppárti, német) jelentését az áprilisi plenáris ülésen Strasbourgban.

Következő lépések

Ahhoz, hogy életbe lépjen, az elfogadott szöveget a Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Az erdők csökkentik az üvegházhatású gázok mértékét  
Csökkentené az EU a CO2-kibocsátás mértékét  

Mit tesz az EU a klímaváltozás megfékezéséért?

Az EU, amely a harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a világon, azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti a károsanyag-kibocsátást az 1990-es adatokhoz képest.

Ehhez segíti hozzá a kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja, és az ETS által le nem fedett ágazatokra vonatkozó közös kötelezettségvállalási rendelet (angolul Effort Sharing Regulation - ESR). Valamint ezt segíti a mostani, az erőirtással foglalkozó javaslat is.


Az Európai Parlament 2020. október 8-án fogadta el álláspontját az EU új erdészeti stratégiájáról. A Parlament kiemelte az erdők és az erdőalapú ágazat éghajlat szempontjából alapvető fontosságú előnyeit, és hangsúlyozta, hogy az erdőgazdálkodást fenntartható módon kell végezni.Ezt a cikket először 2017. szeptember 13-án publikáltuk honlapunkon, majd frissítettük.