Menekültválság: a dublini szabályok reformján dolgozik az EP 

 
 

Elfogadta a menedékkérelmek elbírálását szabályozó dublini rendszer reformjához fűzött véleményét csütörtökön az Európai Parlament. Cecilia Wikström jelentéstevőt kérdeztük a változásokról.

Az EP-képviselők a november 16-i plenáris ülésen 390 igen, 175 nem szavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadták a Parlament dublini reformhoz fűzött véleményét, így megkezdődhetnek a tárgyalások aTanáccsal a pontos részletekről.

Elavult szabályozás

A dublini szabályok adják a közös európai menekültügyi rendszer legfontosabb részét, hiszen ezek határozzák meg, hogy mely esetekben mely uniós ország felelős a menedékkérelmek elbírálásáért. Ebben a rendszerben főszabály szerint a menedékkérelmet abban az országban kell elbírálni, ahol a kérelmező belépett az EU-ba.

A szabályok megalkotásakor azonban nem volt cél, hogy a felelősség megfelelő és igazságos elosztását is garantálják a tagállamok között, így amikor 2015-ben az előző évekhez képest sokkal több menekült és menedékkérő érkezett Európába, a határokon lévő Görögországra és Olaszországra aránytalanul nagy teher hárult és a rendszer összeomlott.

A reform fő javaslatai

Cecilia Wikström (liberális, svéd) dublini reformról szóló, csütörtökön elfogadott jelentése három fő szabályt javasol:

  • a tagállamoknak közösen kell felelősséget vállalniuk a menedékkérőkért,
  • a külső határokkal rendelkező tagországok - amelyek a legtöbb menekült számára az első érkezési helyet jelentik Európában - vállalják az összes érkező nyilvántartásba vételét és védjék az EU külső határait,
  • a nemzetközi védelemre szorulók a jelenleginél sokkal gyorsabban jussanak védelemhez, míg azokat, akiket nem illet meg a menedékjog, gyorsan és a jogaikat tiszteletben tartva küldjék vissza származási országukba.

 
„Olyan rendszert kell életbe léptetnünk, ami nem függ attól, hogy milyen mértékű az emberek beáramlása, és így többé nem kell sürgősségi intézkedéseket bevezetnünk” - mondta Cecilia Wikström. További részletek videónkban.

A közös európai menekültügyi rendszerről ide kattintva lehet többet megtudni.