Állatkísérletek a kozmetikaiparban: globális tilalmat! 

 
 

A kozmetikumok készítésénél végzett állatkísérleteket az EU már 2009-ben betiltotta, az EP-képviselők most azon dolgoznak, hogy globálisan kiterjesszék a tilalmat.

Az európaiak 89%-a szerint fontos, hogy az EU világszerte lépjen fel a hatékonyabb állatvédelem érdekében. Az EU már 2004 óta tiltja a kész kozmetikai termékeken végzett állatkísérleteket, 2009 óta pedig már az alapanyagokat sem tesztelhetik állatokon, ráadásul 2013-tól az Unión kívül állatkísérletekkel készült termékek forgalmazását is betiltották.

Mivel Európa a világ legnagyobb kozmetikai piaca, ezért az EU felelőssége jelentős. Bár az Unió élen jár a kozmetikaipari állatkísérletek felszámolásában, a világon körülbelül az országok 80%-ában még mindig végeznek állatkísérleteket, köztük olyan jelentős piacokon is, mint az Egyesült Államok és Kína.

Az EP globális tilalmat szorgalmaz

2023-ra világszerte betiltaná a kozmetikai termékeknél alkalmazott állatkísérleteket és az így készült termékek forgalmazását a Parlament - erről szavaztak az EP-képviselők május 3-án, a brüsszeli plenárison.

Az állásfoglalás arra szólítja fel az EU-t, hogy az ENSZ keretein belül dolgozzon a tilalom kiterjesztésén, valamint ne engedje, hogy folyamatban lévő kereskedelmi tárgyalások vagy a Kereskedelmi Világszervezet szabályai puhítsanak az uniós tilalmon.

Az EP szerint ma már semmi sem indokolja a kozmetikaipari állatkísérleteket, a kozmetikumok biztonságát nem kompromittálta a sok éves tilalom. „Hiszem, hogy az EU-ban már bebizonyítottuk, hogy egy ilyen tiltás működhet, és most eljött a cselekvés ideje” - mondta Miriam Dalli (szocialista, máltai), az állásfoglalás társszerzője.