Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban (infografika) 

 
 

Az Európai Unió mely tagállamai és iparágai bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt, és mely országok a világ legnagyobb légszennyezői? Infografikánkon bemutatjuk a főbb tudnivalókat.

Üvegházhatású gázok éves kibocsátása az EU-ban

Ahogy infografikánkon is látszik, a légszennyező anyagok között a szén-dioxid (CO2) aránya a legjelentősebb, 81,2%-os, ami jellemzően emberi tevékenységből származik. Más üvegházhatású gázok jóval kisebb mennyiségben kerülnek a légkörbe, ugyanakkor ezek a szén-dioxidhoz képest hatékonyabban tartják vissza a Föld felszínéről távozó hőt, némely esetben több ezerszeres mértékben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez.

A légszennyező anyagok kategóriánként az EU-ban (2015)  

Arról, hogy mit tesz az EU az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért ide kattintva lehet többet megtudni.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása iparáganként


Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) ötödik értékelő jelentése szerint a globális felmelegedésért nagy valószínűséggel az elmúlt ötven év emberi tevékenysége felelős, különös tekintettel a fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) égetésére, az erdőirtásra és a mezőgazdaságra.

Az alábbi ábra azt mutatja be, hogyan alakult az üvegházhatású gázok kibocsátása a 28 uniós tagállamban kibocsátó ágazatok szerint 2015-ben. A kibocsátás 78%-áért volt felelős az energiaszektor, amelynek nagyjából harmadát teszi ki a közlekedés. A mezőgazdaság 10,1%-át adja az uniós kibocsátásnak, az ipari termelés 8,7%-ot, a hulladékkezelés pedig 3,7%-ot.

Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban iparáganként (2015)  

Üvegházhatású gázok EU-s országonként és világszinten

Az alábbi ábrák az uniós tagállamok teljes 2015-ös kibocsátását, illetve a világ legnagyobb szennyezőit mutatják be 2012-es adatok alapján. Az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb kibocsátója Kína és az Egyesült Államok után, majd ezt követi India és Brazília. Az Unión belül Németország a legnagyobb kibocsátó több mint 900 millió tonnával, míg Magyarország kibocsátása 61 millió tonna.

Ugyanakkor mivel egyes üvegházhatású gázok akár évezredekig is a légkörben maradhatnak, így globális hatásuk van attól függetlenül, hogy eredetileg mely ország területén kerültek a légkörbe.

A kibocsátás tagállamonként (2015)  
A legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó országok (2012)  
Mik azok az üvegházhatású gázok? 
  • Az üvegházhatású gázok a légkörbe kerülve a melegházakhoz hasonlóan viselkednek: elnyelik a Föld felszínéről visszaverődő napfényt, mintegy csapdába ejtik, és nem engedik, hogy távozzon az űrbe. 
  • Az így létrejövő üvegházhatás felelős a Földön tapasztalható egyenletesen meleg hőmérsékletért, ami lehetővé teszi, hogy a bolygón élet alakuljon ki. 
  • Sok üvegházhatású gáz természetesen is megtalálható a légkörben, ugyanakkor az emberi tevékenység jelentősen hozzáad ehhez, fokozza az üvegházhatást és hozzájárul a globális felmelegedéshez.