Uniós előrelépések a klímaváltozás megfékezésében (infografika) 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EU 2020-ra jelentősen csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Infografikánkon bemutatjuk, hogy halad Európa a klímacélok elérésében.

A klímaváltozás elleni küzdelem az Európai Unió egyik prioritása, így számos vállalást és intézkedést tett az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az alábbiakban bemutatjuk, mit sikerült elérni az elmúlt években, és az adatok alapján mi várható 2020-ra.

Kibocsátás Európában  

Elérhetőek-e a 2020-as klímacélok?


Az éghajlat- és energiacsomag részeként 2008-ban határozta meg az Unió  a 2020-ra vonatkozó célkitűzéseit. A vállalások szerint az EU-nak az 1990-es szinthez képest 20%-kal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az EU-ban a globális felmelegedésért felelős gázok kibocsátása 2018-ra 23,2%-kal csökkent az 1990-es szinthez képest. Ezek szerint az EU jó úton halad, hogy elérje a kitűzött célt.

Azonban az uniós tagállamok legutóbbi előrejelzései szerint a jelenlegi intézkedésekkel az EU 2030-ra csak 30%-kal tudja csökkenteni a kibocsátást. A tagállamok célja 40%-os csökkenés volt, az EP pedig még ennél is ambiciózusabb, 55%-os csökkentést javasolt.

A Parlament 2019 novemberében éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett és arra kérte a Bizottságot, hogy biztosítsa, hogy minden klímaváltozással kapcsolatos jövőbeli javaslat a maximum 1,5 Celsius fokos hőmérsékletemelkedést szolgálja.

Erre válaszul dolgozta ki a Bizottság az európai zöld megállapodást, amely kijelölte Európa számára a klímasemlegességig vezető utat 2050-re. A karbonsemlegességről ide kattintva tudhat meg többet.

Előrelépés az energiaszektorban és az iparban


A 2020-as célok eléréséhez az EU többek közt létrehozta az első sorban ipari tevékenységek, az energiaszektor és a légiközlekedés miatt keletkező káros anyagok kibocsátására vonatkozó uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszert (ETS).

A kibocsátás-kereskedelmi rendszerben résztvevő erőművek és gyárak 2005 és 2018 között mintegy 29%-kal csökkentették a kibocsátásukat, amely jelentősen meghaladja a szektorra vonatkozó 2020-as 23%-os célkitűzést.

A tagállamok nemzeti célkitűzései a közös kötelezettségvállalási rendelet értelmében  

Nemzeti vállalások


A más ágazatokból, például a háztartásoktól, mezőgazdaságból, hulladékkezelésből és közlekedésből származó károsanyag kibocsátására az EU tagállamai nemzeti vállalásokat tettek a közös kötelezettségvállalási rendelet keretében.

Az üvegházhatású gázok kibocsátása ezekben az ágazatokban2018-ban 11%-kal volt alacsonyabb a 2005-ös szintnél, ezzel túlteljesítve az ezen ágazatokra érvényes 2020-as 10%-os célkitűzést.

A klímaváltozással kapcsolatos egyéb infografikáink:

A klímaváltozás hatása Európában

Üvegházhatású gázok kibocsátása az EU-ban

Amit érdemes tudni a gépjárművek szén-dioxid-kibocsátásáról az EU-ban

A repülésből és hajózásból származó károsanyag-kibocsátás számokban