A munka és a családi élet sikeresebb összehangolásáért dolgozik az EP 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az EP új szabályokról szavazott, amelyek célja, hogy segítsék a kisgyerekes szülőket, valamint a családtagjaikat gondozókat a munka és a családi élet sikeresebb összehangolásában.

A rugalmasabb munkakörülmények, illetve a családdal és a családtagok gondozásával kapcsolatos szabadság bevezetése egy újabb lépés Európa szociális dimenziójának erősítésében, hiszen általuk jobban egyensúlyba hozható a munka és a magánélet, ezzel pedig elkerülhető, hogy a szülőknek választaniuk kelljen család és karrier között.

A munka és a magánélet egyensúlya érdekében a Parlament új szabályokról szavazott április 4-én, csütörtökön.

Munka-magánélet-egyensúly  

Mi változik az új szabályoknak köszönhetően?

  • Legalább 10 munkanap apasági szabadság az apa vagy annak megfelelő második szülő (ahol ezt a nemzeti törvények elismerik) számára a gyerek születésekor, legalább annyit fizetve, mint a betegszabadság.
  • Minimum 4 hónapos egyéni szülői szabadság, amelyből 2 hónap nem átruházható és fizetett. A nem átruházható hónapokra kifizetett összeg mértékét a tagállamok állapítják meg.
  • Évente 5 munkanap gondozói szabadság azok számára, akik súlyosan beteg vagy gondozásra szoruló családtagot látnak el.
  • A szabályok a dolgozó szülők (legalább a gyerekek 8 éves koráig) és a gondozók jogait is erősítnék, például rugalmas munkakörülmények vagy csökkentett munkaidő biztosításával.

A nemek közötti egyenlőség elősegítése

A nők foglalkoztatási rátája 2017-ben 66,5%-os, míg a férfiaké 78%-os volt. Magyarországon ez az arány 65,7% a nők és 81% a férfiak körében. A nők között jellemzőbb, hogy a gyereknevelés vagy a családtagok gondozása miatt részmunkaidőben dolgozzanak, vagy egy időre teljesen távol maradjanak a munkától. Ez végeredményben hozzájárul a nemek közti bér- és nyugdíjkülönbségekhez, a cégek pedig értékes munkaerőtől esnek el.

Az új szabályok nemcsak a nők munkaerőpiaci helyzetén javítanak, hanem az apákat is arra ösztönzik, hogy jobban vegyék ki részüket a gyereknevelésből. Emellett pedig a nemek közötti egyenlőséget is előremozdítják, egyenlő lehetőségeket biztosítva a férfiaknak és nőknek egyaránt.

Következő lépések

Az új szabályokat a Tanácsnak is el kell fogadnia. Azután a tagállamoknak három éve lesz arra, hogy alkalmazkodjanak a szabályokhoz.