Mit tesz az EU a műanyaghulladék csökkentése érdekében? 

 
 

Az EU csökkenteni kívánja a műanyaghulladékot. Tudjon meg többet az uniós stratégiáról, az újrahasznosításon át a mikroműanyagok és egyszer használatos műanyagok betiltásáig.

Olcsó és tartós műanyagokat sokszor használunk, de nem szabad elfelejtünk, hogy népszerű használatuk valami mást is jelent, még hozzá azt, hogy a műanyaghulladék és tengeri hulladék mértéke is egyre növekszik, negatívan befolyásolva a környezetet és az emberek egészségét.

Az Európai Bizottság által javasolt, a műanyaghulladék visszaszorítására vonatkozó javaslatot a Parlament 2018 szeptemberében fogadta el, ezzel is folytatva a műanyagszennyezés elleni küzdelmet.

A műanyagok újrahasznosítása

Az EU-ban évente nagyjából 26 millió tonnányi műanyaghulladék keletkezik. Ennek kevesebb, mint 30 százalékát hasznosítják újra, egy részét pedig olyan nem uniós országokba szállítják, ahol megfelelően tudják kezelni. A maradék szemétlerakókba kerül, elégetik, vagy a természetbe kerül ki, például strandokra, erdőkbe, folyókba vagy tengerekbe.

A műanyaghulladékok csökkentésére vonatkozó uniós stratégia egyik legfőbb célja, hogy 2030-ra minden műanyagcsomagolást újra lehessen hasznosítani. Emellett a képviselők azt is szeretnék elérni, hogy bizonyos műanyagtermékeknél legyen egy minimum követelmény arra vonatkozólag, hogy mennyit kell belőlük újrahasznosítani; ahogy arra is, hogy milyen legyen az újrahasznosított műanyagok minősége.

Ha kíváncsi az újrahasznosítással kapcsolatos pontos számokra és adatokra, olvassa el alábbi cikkünket.

Mikorműanyagok

A mikroműanyagok a műanyagok nagyon kicsi részei, amelyek kisebbek 5 milliméternél. Ezeket egyre nagyobb mértékben találhatjuk meg a tengerekben, de az ételeinkben és italainkban is jelen vannak.

A képviselők ezért azt szeretnék, ha 2020-ra betiltanák a kozmetikai termékekhez, mosószerekhez és takarítószerekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagokat. Emellett szigorúbb szabályokat javasolnak az olyan termékekkel kapcsolatban is, mint a textil, gumi, festék vagy cigarettacsikk, ezzel is csökkentve a belőlük származó mikroműanyagokat.

Tudjon meg még többet arról, honnan származnak a mikroműanyagok és milyen hatással lehetnek ránk és a környezetünkre.

Egyszer használatos műanyagok

Az uniós döntéshozók arról is megállapodtak 2018 decemberében, hogy betiltanak bizonyos egyszer használatos műanyagokat, például a műanyag evőeszközöket, tányérokat vagy a léggömbök pálcikáit. A csomagoló vállalatokat pedig arra kérik, hogy járuljanak hozzá az eldobott műanyagok összegyűjtésének díjához.

A Parlament emellett már 2015-ben elfogadta a műanyag zacskók csökkentésére vonatkozó szabályozást.

A tengeri hulladékokról az alábbi cikkünkben olvashatnak még többet.