Új limit az autók szén-dioxid-kibocsátására  

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az autók szén-dioxid-kibocsátását csökkenti az a jelentéstervezet, amelyet március végén fogadtak el a képviselők. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni róla.

Kevésbé szennyező autók gyártását kéri az EP ©APimages/European Union-EP  

Miért van szükség az új szabályra?

Az autók és kisteherautók az európai szén-dioxid-kibocsátás mintegy 15%-áért felelősek, amivel jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Sőt, az autóipar az egyetlen olyan ágazat, amelyben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása még mindig magasabb az 1990-es szintnél.

Az autók károsanyag-kibocsátására vonatkozó egységes szabályozás hozzájárulna az EU 2030-ra kitűzött klímacéljainak eléréséhez, és az autótulajdonosok üzemanyagköltségét is nagyban csökkentené.

A jelenlegi helyzet

Az elmúlt évekre jellemző csökkenő tendencia után tavaly 118,5 grammra emelkedett az új autók kilométerenkénti átlagos szén-dioxid-kibocsátása. A jelenlegi szabályok szerint ez nem haladhatná meg a 95 grammot kilométerenként.

Az elektromos autók száma gyorsan növekszik, de még így is csak az újonnan üzembe helyezett gépkocsik kevesebb, mint 1,5%-át képviselik.

Az új célok

Az Európai Bizottság javaslata szerint az új gépjárművek és teherautók szén-dioxid-kibocsátását 2025-től 15 százalékkal, míg 2030-tól 30 százalékkal csökkenteni kell. A Parlament és a Tanács ennél egy még nagyobb cél elérésében egyezett meg: eszerint 2030-ig az új autók szén-dioxid kibocsátását 37,5 százalékkal, az új teherautókét pedig 31 százalékkal kell csökkenteni. Az új szabályokról az EP március 27-én döntött a strasbourgi plenáris ülésen.

Április 18-án a képviselők azt a javaslatot is megszavazták, amely szerint a 2019-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal kell csökkenteni az új teherautók szén-dioxid-kibocsátását.

Következő lépések

Ha a Tanács is elfogadja az új szabályokat, azok megjelennek az EU Hivatalos Lapjában és 20 nappal később életbe is lépnek.