Újabb lépés az antibiotikumrezisztencia elleni harcban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Megosztás itt: 

A Parlament a gazdaságokban használt antibiotikumok csökkentéséről szavazott, ezzel is elősegítve azt, hogy ne kerüljön gyógyszerrezisztens baktérium az ételeinkbe.

A Parlament október 25-én csütörtökön szavazott azokról az új jogszabályokról, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy


  • az antibiotikumokkal szembeni ellenállás ne terjedjen át az állatokról az emberekre,

  • az emberek ne fogyaszthassanak olyan élelmiszereket, amelyekben antibiotikum maradványok lehetnek,

  • az antibiotikumok hatékonyak tudjanak maradni a fertőzésekkel szemben.

Françoise Grossetête (néppárti, francia) képviselő felelős a tervezet bemutatásáért a Parlament előtt.

Az antibiotikumok használatának csökkentése

Az új jogszabály korlátozza az egy-egy állatnak adott antibiotikumok megelőző-jellegű használatát (azaz amikor nincs betegségtünet). Az egyes állatoknak csak akkor adható gyógyszer, ha azt állatorvosi vizsgálat írja elő, és amennyiben nagy a fertőzés kockázata. Az állatok csoportos kezelése egy egyed fertőzésgyanúja esetén, utolsó megoldásként jöhet szóba, és csak abban az esetben, ha az állatorvos már diagnosztizálta a fertőzést, és felírta az antibiotikumot.

Bizonyos antibiotikumokat pedig el kell különíteni, kizárólag emberi használatra. Az új szabályok azt is előírják, hogy nem lehet állatorvosi készítményeket használni az állattartás szegényes körülményeinek javítására, vagy az állatok gyorsabb növekedésének elősegítésére.

Mi az antimikrobiális rezisztencia? 
  • Az antimikrobiális rezisztenica (AMR) a mikroorganizmus (pl. baktérium, parazita, vírus, vagy gomba) azon tulajdonságát jelenti, hogy képes ellenállni egy vagy több antimikrobiális hatóanyagnak (pl. antibiotikum, vírusölő, gombaellenes szer). 
  • Az antimikrobiális rezisztencia előfordulásának és elterjedésének legfőbb oka az antibiotikumok túlzott vagy helytelen használata és a rezisztens mikroorganizmusok átadása emberek, állatok és emberek, vagy az állatok és a környezet között. 

Uniós szabvány az importált termékekre

A kereskedelmi partnereknek is el kell fogadniuk az antibiotikumok használatával kapcsolatos uniós szabványokat, ha az EU területére hoznak be élelmiszert.

Fejlesztések ösztönzése

Az unió támogatja az antimikrobiális kutatásokat, ezzel is elősegítve a versenyt az állatorvosi gyógyszerészeti szektorban, amely segíthet az antimikrobiális rezisztencia elleni harcban is.

Az állatok gyógyszeres takarmánnyal való etetése

Az állatorvosi gyógyszerekről szóló szabályozás szorosan összefügg egy másik rendelettel, amely betiltaná az antibiotikumok megelőző és kollektív használatát a gyógyszeres takarmánnyal való etetés során. Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeres takarmányozásban használt antibiotikumok felírása mindig az állatorvosok feladata kell, hogy maradjon, és mindig alapos kivizsgálásnak kell megelőznie. Ezért a tervezetért Clara Eugenia Aguilera García (szocialista, spanyol) jelentéstevő a felelős. A képviselők erről szintén október 25-én szavaztak.

Következő lépések

A Tanácsnak el kell fogadnia az új szabályokat, mielőtt jogerőre emelkednek.

Ha kíváncsi, mit javasolnak még a képviselők az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben, kattintson ide.