Peszticidek az ételeinkben: mit tesz ellene az Európai Parlament? 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A legtöbb európai polgár tisztában van azzal, mennyi peszticid van az ételeinkben és hogy ez milyen hatással lehet az egészségünkre. A képviselők is kiemelt figyelmet fordítanak a témára.

Peszticid az ételeinkben © CC0 Photo by Manki Kim on Unsplash  

A 2016-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által bevizsgált ételek körülbelül 50 százaléka tartalmazott peszticidet, 3,8 százalékkal túllépve a megengedett határértéket. Az Unióban a peszticideket szigorú szabályoknak megfelelően monitorozzák, de az elmúlt években felmerült a gyanú, hogy az engedélyezési eljárások nem megfelelőek, különös tekintettel az EP glifozát engedélyének 2017-es meghosszabbítása körüli viták után.

Az EP most a peszticidek uniós használatának felülvizsgálatát sürgeti, az európai polgárok védelmének érdekében. Az EU tevékenységéről a rák elleni küzdelemben ide kattintva olvashat többet.

A peszticidek használatának csökkentése

2019. február 12-én a Parlament megszavazta azt a jelentést, amely a peszticidek fenntartható használatának megvalósítását sürgeti. A jelentésben megfogalmazott irányelv célja, hogy felhívja a figyelmet az integrált növényvédelemre és a peszticidek ellenőrzésének alternatív módszereire, melyeket a nemzeti akcióterveken belül alkalmazhatnak a tagállamok.

A képviselők sajnálatukat fejezték ki, hogy a legtöbb tagállam nem lépett nagyot előre a kockázatok és a peszticidek használatának csökkentésében, illetve az alternatív technikák használatában. A jelentés is megjegyzi, hogy a peszticidek csökkentése érdekében mindössze öt tagállamban vezettek be kézzelfogható intézkedéseket.

A képviselők azt is kiemelték, hogy a tagállamoknak különösen figyelniük kellene az emberi egészségre és a környezetre, amikor csak lehet mellőzniük kellene a vegyszerek használatát. Európában ugyanis erősen lecsökkent a rovar populáció és ez leginkább a peszticidek használatának köszönhető. Mindez pedig negatívan befolyásolja a mezőgazdasági termelést.

A Parlament továbbá arra kéri a Bizottságot, hogy javasoljon egy kötelező érvényű, Európa-szerte elfogadható tervet a peszticidek használatának visszaszorítására.

Átláthatóbb peszticid engedélyezési eljárás

2018 februárjában a Parlament létrehozta a peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottságot (PEST), hogy átvizsgálja a peszticidek uniós engedélyezési eljárását. Január 16-án, a plenáris ülésen a képviselők elfogadták a különbizottság végső jelentését, amely átláthatóbb eljárást javasol a politikai elszámolási kötelezettség biztosítása érdekében.

A képviselők azt javasolták, hogy:


  • Az engedélyezési eljárásban használt tanulmányokat mindenki számára elérhetővé kellene tenni.
  • Azoknak a gyártóknak, akik valamely hatóanyag engedélyezését kérik, egy nyilvános adatbázisba kellene regisztrálniuk minden felhasznált tanulmányt, ezzel is biztosítva azt, hogy minden releváns információt számításba vettek a folyamat során.
  • A szakembereknek át kellene tekinteniük a tanulmányokat azzal kapcsolatban, hogy rákkeltő-e a glifozát, és meg kellene állapítani egy határt a talajban és a felszíni vízben található maradványok maximumértékére.
  • A peszticideket és hatóanyagaikat alaposan meg kellene vizsgálni, figyelembe véve a kumulatív hatásokat és a hosszú távú mérgező hatást is.
  • A peszticideket ezentúl nem kellene használni iskolák, gyermekmegőrzők, játszóterek, kórházak, szülőotthonok és idősotthonok közelében.


Nagyobb hozzáférhetőség a tápláléklánc biztonságáról szóló tanulmányokhoz

2018 decemberében a Parlament az általános élelmiszerjogra vonatkozó szabályozás frissítéséről szavazott, amely kitér többek között az uniós élelmiszerbiztonságra a tápláléklánc minden szegmensében, az állatok egészségére vagy a növények védelmére.

A javasolt új szabályok célja, hogy nagyobb hozzáférhetőséget biztosítson mindenkinek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tanulmányaihoz, ezzel is biztosítva, hogy a tanulmányok megbízhatóak, elfogulatlanok és függetlenek.

A megrendelt tanulmányoknak egy közös európai adatbázist állítanának fel, amelyen keresztül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ellenőrizni tudná, hogy a vállalatok nem titkolnak el kedvezőtlen tanulmányokat. Ha pedig felmerül a gyanú, hogy a pályázók bizonyítékai megkérdőjelezhetőek, a Hatóság újabb tanulmányokat kérhet tőlük.

A hormonháztartást károsító anyagok

A mezőgazdaságban számos, a hormonháztartást károsító anyagot használnak arra, hogy megvédjék a növényeket a kártevőktől. Ezeknek negatív hatása lehet az emberi szervezetre és közük lehet a hormonális eredetű rákok kialakulásához, a cukorbetegséghez vagy a meddőséghez.

2017 októberében az EP blokkolta a Bizottság javaslatát, hogy néhány növényvédő szer alapanyagot vegyenek ki a hormonháztartást zavaró anyagok azonosítási kritériumai közül, mivel néhány az anyagok közül valóban megtámadja a szervezet hormonrendszerét.

Alternatívák

2016-ban az európaiak 30,7 milliárd eurónyi összegért vásároltak organikus termékeket, ez 2012-höz képest majdnem 50 százalékos növekedést jelent. 2018-ban a képviselők frissítették az organikus termékekre és megjelölésekre vonatkozó szabályokat, válaszolva a szektorban végbe ment nagy változásokra.

2017-ben a képviselők elfogadtak egy állásfoglalást, amely arra kéri az Európai Bizottságot, hogy fogalmazzon meg javaslatokat a kevésbé ártalmas, természetes növényvédő szerek gyorsabb értékelése, engedélyezése és regisztrációja érdekében.

Az EU közegészségügy területén végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.