Több kutatás és uniós irányelv az orvosi kannabisz használatával kapcsolatban 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Az orvosi kannabisz használatáról szóló EU-s irányelv kialakításáért és a további kutatások megfelelő támogatásáért dolgozik az EP.

Marihuána levelek © CC0 Photo by Esteban Lopez on Unsplash  

Az orvosi kannabisz használatára vonatkozó szabályozás folyamatosan alakul az EU-n belül, néhány tagállam már legalizálta a kannabisz és kannabinoidok néhány formájának orvosi célokra történő használatát, vagy változásokat terveznek a szabályozásban.

Az, hogy mely termékeket engedélyezik és milyen szabályozás keretein belül, elég változatos ugyan, azt viszont egyetlen uniós tagállam sem engedélyezte, hogy az orvosi kannabiszt maguk termesszék a fogyasztók.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos ajánlásában azt javasolta ugyan, hogy a kannabidiolt (CBD), mint a kannabisz egyik alkotórészét, nem kellene szabályozás alá vonni, mégsincs az orvosi kannabisz használatára vonatkozó egységes, uniós-szintű szabályozás.

Mi a kannabisz? 
  • A kannabisz növény több mint 480 alkotórészből áll, többek között több mint százféle kannabinoidból. A legismertebb ezek közül a THC (D9-tetrahidrokannabinol) és a kannabidiol (CBD). 
  • A THC a legfőbb pszichoaktív és függőséget okozó elem a kannabiszban; a CBD-nek nincsen bódító hatása és nem okoz függőséget sem. 
  • Az „orvosi kannabisz és kannabinoidok” számos növény-alapú és szintetikusan előállított készítményt és terméket jelenthet. 
  • A legtöbb országban a kannabisz levelekre a „marihuána” mexikói kifejezést használják. A beporzatlan növényt hasisnak nevezik. 

Gyógyhatás

A kannabisznak és kannabinoidoknak számos gyógyhatása lehet, például étvágygerjesztő hatása (például az AIDS-hez kötődő súlyveszteség esetén), vagy az olyan betegségek tüneteinek csillapításában, mint az elmezavar, epilepszia, asztma, rák vagy Alzheimer-kór. Csillapíthatja továbbá a menstruációs görcsöket, és csökkentheti az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulásának esélyét. További kutatásokra van azonban szükség.

Február 13-án az EP elfogadott egy állásfoglalást az orvosi kannabisz használatáról. Ebben megfogalmazzák, hogy:

  • meg kell alkotni az orvosi kannabisz jogi definícióját, világosan elválasztva ezzel a használatát a többi használattól,
  • további kutatásokra és fejlesztésekre van szükség az orvosi kannabisz használatára vonatkozóan, ezeket megfelelően kell támogatni,
  • a hatásos kannabisz-alapú gyógyszereket az egészségügyi biztosításnak kellene fedeznie.


A gyerekek és a sérülékeny csoportok védelme

A stabil és világos jogi keret pozitív hatással lehet az összetevők minőségére és pontos meghatározására, ez pedig biztonságot jelentene az orvosi kannabiszt használó betegek számára. Az elővigyázatosság különösen fontos a fiatalok és a terhes nők esetében.

Az állásfoglalás szerint az uniós-szintű szabályozás a fekete piac visszaszorítását is eredményezné, segítene a kábítószerrel való visszaélés kivédésében, és a gyerekek és sérülékeny csoportok függőségének csökkentésében.

Az egészségügyi szakembereket pedig arra ösztönöznék a szabályok, hogy növeljék a tudásukat az orvosi kannabisz használatával kapcsolatban. Ehhez segítséget is nyújtanának, például tréningek és a megfelelő szakirodalom biztosításával.

Az EU közegészségügy területén végzett munkájáról ide kattintva olvashat többet.