Az EU katasztrófavédelmi rendszerének megerősítéséről döntött a Parlament 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A Parlament az uniós polgári védelmi rendszer megújításáról szavazott, amellyel a tagállamok gyorsabban reagálhatnak a katasztrófákra, a plusz tartalékokat pedig megoszthatják egymás között.

2019. február 12-én a képviselők megszavazták az EU polgári védelmi rendszerének megújításáról szóló javaslatot. Ezzel a tagállamok gyorsabban és hatékonyabban tudnak majd reagálni a vészhelyzetekre és katasztrófákra, legyen szó ismétlődő vagy váratlan helyzetekről.

Mind az ember által előidézett, mind a természeti katasztrófák bárhol lecsaphatnak és óriási veszteségeket okozhatnak: 2017-ben például 200 ember halt meg Európában természeti katasztrófák miatt, a károk pedig majdnem 10 milliárd euróra rúgtak. A 2018-as görög és a 2017-es portugál katasztrófák is megmutatták, hogy egy tagállamnak egyedül nincs elég erőforrása a katasztrófák kezelésére, a legtöbb esetben a működési hiány miatt, jegyezte meg Elisabetta Gardini (néppárti, olasz) jelentéstevő.

Mi az EU polgári védelmi rendszere?

Már létezik egy közös uniós segítségnyújtó rendszer, ez az EU polgári védelmi rendszere. Ha egy tagállam egyedül nem tudja kezelni a katasztrófákat, innen kérhet segítséget.

A rendszer önkéntes alapon működik, tagjai olyan országok lehetnek, akiknek bizonyítottan behatároltak a lehetőségei. Különösen akkor tud a rendszer segíteni, ha több tagállamot sújt egyszerre katasztrófa. Jelenleg azonban nincs egy központi uniós tartalék, amelyet segítségül lehetne hívni, ha a tagállamok nem tudják kisegíteni egymást.

RescEU: új erőforrás-tartalék vészhelyzetekre

A Parlament létrehoz egy RescEU nevű eszköztartalékot is, amely akkor lép közbe, amikor a tagállamnak nem áll elég erőforrás a rendelkezésére a katasztrófahelyzet kezelésére. Ebben erdőtüzek oltására alkalmas repülőgépek, nagy teljesítményű tűzoltófecskendők, tábori kórházak és sürgősségi egészségügyi egységek egyaránt megtalálhatók. A RescEU bevetéséről az Európai Bizottság dönt majd a kérelmező tagállammal és azzal a tagállammal együtt, amely az eszközöket biztosítja.

A tudás megosztása

A képviselők az Európai Unió új polgári védelmi tudáshálózatát is megerősítették. A hálózat a katasztrófavédők, elsősorban a fiatal szakemberek és önkéntesek együttműködését is segíti.