Folyamatosan növekszik a nők aránya az EP-ben 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A nők ugyan még mindig alulreprezentáltak a politikában, az EP-képviselők közötti arányuk magasabb, mint a nemzeti parlamentekben, így a magyar parlamentben is.

A férfiak és a nők aránya az EP-ben  

A rendelkezésre álló adatok alapján a nők még mindig alulreprezentáltak a politikában és a közéletben, úgy helyi és nemzetközi, mint európai szinten.

Az évek során folyamatosan nőtt a nők aránya az EP-képviselők között. 1952-től 1979-ig, amikor az első közvetlen választást tartották, csupán 31 nő ült a képviselők között. Az első közvetlenül választott Európai Parlamentben már 15,2 százalék volt a nők aránya, ez a szám pedig minden választással egyre csak növekedett, jelenleg rekordmaagas, 40,4 százaléknál jár.

Ez az arány magasabb mind az uniós, mind a világátlagnál, ha a nemzeti parlamentek összetételét nézzük, a tagállamok EP-n belüli adatai azonban rendkívül eltérőek egymástól.

Az EP képviselői  

A vezető pozíciókat elfoglaló nők aránya is növekszik az Európai Parlamenten belül. A jelenlegi, kilencedik parlamenti ciklusban 14 alelnökből 8, a 22 bizottsági elnökből pedig 11 nő. Ez jóval magasabb, mint az előző ciklusban.

Nők vezető pozícióban az EP-ben  

Az EU történetében először női elnök áll az Európai Bizottság élén. Ursula von der Leyen már a megválasztása előtt elmondta az Európai Parlamentben, hogy olyan Európai Bizottságot szeretne felállítani, amelyben kiemelt szerepet kapnak a nők. Így is lett, a szeptember 10-én bemutatott biztosjelöltek közül 12 nő, 14 férfi.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöki székének várományosa szintén az első női elnök lenne az EKB történetében.