Folyamatosan növekszik a nők aránya az EP-ben 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

A nők ugyan még mindig alulreprezentáltak a politikában, az EP-képviselők közötti arányuk magasabb, mint a nemzeti parlamentekben, így a magyar parlamentben is.

A férfiak és nők aránya az EP-ben  

A rendelkezésre álló adatok alapján a nők még mindig alulreprezentáltak a politikában és a közéletben, úgy helyi és nemzetközi, mint európai szinten.

Az évek során folyamatosan nőtt a nők aránya az EP-képviselők között. 1952-től 1979-ig, amikor az első közvetlen választást tartották, csupán 31 nő ült a képviselők között. Az első közvetlenül választott Európai Parlamentben már 15,2 % volt a nők aránya, ez a szám pedig minden választással egyre csak növekedett, jelenleg rekordmaagas, 39,3%-nak jár.
 
Ami a nők európai parlamenti képviseletét illeti, ez meghaladja a nemzeti parlamentek világátlagát, és a nemzeti parlamentek uniós átlagát is.

Az Európai Parlament képviselői  

2022 januárja óta a Parlament elnöke Roberta Metsola máltai EP-képviselő. A jelenlegi, kilencedik parlamenti ciklusban a 14 alelnök közül 8 nő. Ez több, mint az előző ciklusban, amikor öt alelnök volt nő. 

Nők vezető pozícióban az EP-ben  

2019-ben két uniós intézmény is üdvözölte első női elnökét.

Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság elnöke, 12 nőből és 14 férfiból álló biztosi testülettel.

Christine Lagarde lett az Európai Központi Bank elnöke, amelyet az EP is támogatott, hiszen több nőt szorgalmaz magas szintű gazdasági és monetáris posztokra

A gazdasági döntéshozatal továbbra is az a terület, ahol az EU a legalacsonyabb pontszámot érte el a nemek közötti egyenlőség és a nők képviselete tekintetében.

Bővebben a nők jogairól és a nemek közötti egyenlőségről: