Biztonságosabb utak: több biztonsági berendezés, kevesebb közúti baleset 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Új szabályokról szavazott az EP április 16-án az utak biztonsága és a kevesebb baleset érdekében. Ennek értelmében az új gépjárműveket számos biztonsági eszközzel kell majd felszerelni.

Legyen kevesebb közlekedési baleset ©AP images/European Union-EP  

Az EU útjai a legbiztonságosabbak a világon, egymillió lakosra 49 halálos közúti baleset jut, míg ez a szám világszerte 174. Az EU útjain bekövetkezett halálos balesetek száma több mint a felére csökkent az elmúlt két évtizedben, a legutóbbi adatok szerint azonban ez jelenleg stagnál, így további intézkedésekre van szükség az utak és az utasok biztonsága érdekében.

Tudjon meg többet az EU útjain történt halálos közlekedési balesetekről infografikánkból.

Az új szabályok kötelezővé teszik a különböző fejlett biztonsági berendezéseket az összes új, az EU-s piacon értékesített gépjárműben. Mindez 2022 májusától lehet érvényes az új, és 2024 májusától a már létező modellekre. A szabályoknak az is célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a technológiai fejlesztésekre, az olyan társadalmi tendenciákra, mint az elöregedő társadalom, vagy a vezetők figyelmét elvonó elektronikus eszközök egyre gyakoribb használata, illetve az egyre több (motor)kerékpárosra és gyalogosra.

„Az intelligens sebességszabályozó rendszer az útvonalakat és a közlekedési táblákat figyelve visszajelzést ad a vezetőnek minden egyes alkalommal, amikor átlépi a sebességkorlátot. Nem sebességkorlátozót kell elképzelnünk, hanem egy intelligens rendszert, amely figyelmezteti a vezetőt a gyorshajtás tényére. Ez nemcsak biztonságosabbá teszi az utakat, de a gyorshajtásért kiszabott büntetéseket is sikerülhet elkerülni általa.”

Róża Thun (néppárti, lengyel) 
Idézet megosztása: 

Mi változik az új szabályoknak köszönhetően?

Minden új gépjárműben lennie kell nagyjából 30 életmentő technológiának. Ezek például:


  • Intelligens sebességszabályozó rendszer, amely tudatja a vezetővel, ha az túllépte a sebességkorlátot.
  • Fáradékonyságra és figyelmetlenségére figyelmeztető rendszer.
  • A járművezető figyelmetlenségére figyelmeztető fejlett rendszer, amely segít a forgalmi szituáción tartani a figyelmet.
  • Fejlett vészfékező rendszer, amely a gépjármű mögött haladóknak jelez fénnyel, hogy az előttük haladó hirtelen fékezni fog.
  • Tolatóradar, amely segít elkerülni a tárgyakkal és személyekkel való ütközéseket, egy kamera vagy egy monitor segítségével.
  • Abroncsnyomás-ellenőrző rendszer, amely akkor figyelmezteti a vezetőt, ha csökken a nyomás a kerékben.
  • Indításgátló alkohol szonda.
  • Baleseti adatrögzítő, amely a releváns információkat gyűjti össze röviddel a baleset előtt, közben és közvetlenül utána.


A személygépkocsikban és a könnyű haszongépjárművekben továbbá kötelező lesz a vészfékező rendszer (amely a teherautóknál már eddig is kötelező volt), valamint a sávtartást segítő rendszer. A teherautókban és buszokban kötelezőek lesznek az olyan berendezések, amelyek abban segítik a vezetőt, hogy észre vegyék a veszélyeztetett úthasználókat, és azonnal riasztja a sofőrt, ha a kerékpárosok vagy a gyalogosok a gépjármű közelébe kerülnek.

Ezek a kötelező biztonsági felszerelések drasztikusan csökkenthetnék a halálos közlekedési balesetek számát, tekintve, hogy a közlekedési balesetek nagyjából 95 százalékában közrejátszik az emberi hiba is.

Következő lépések

Az új szabályokat a Tanácsnak is el kell fogadnia, mielőtt életbe lépnek.