Nagyobb védelem a visszaéléseket bejelentőknek 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

Nagyobb védelmet biztosít az EU az informátoroknak, akik az uniós szabályok megsértését jelentik, és cselekvésre ösztönzi azokat, akiknek tudomása van további szabálysértésekről.

A visszaélést bejelentők kulcsfontosságú szerepet játszottak az elmúlt évek adócsalással (pl. Lux Leaks és Panama Papers) vagy a személyes adatok visszaélésével (Cambridge Analytica) kapcsolatos botrányaiban. Más fontos szabálysértések azonban lehet, hogy rejtve maradtak, az emberek ugyanis sokszor félnek attól, hogy ha jelentik azokat, elveszítik az állásukat, vagy egyéb hátrány éri őket.

A Parlament április 16-án új szabályokat fogadott el az egységes minimumfeltételekről a visszaélést bejelentők védelme érdekében. Eddig ugyanis az informátorok védelme tagállamoként eltérő volt és csupán néhány területre terjedt ki.

„Meg kell védenünk azokat, akik Európa érdekében cselekszenek - a visszaélést bejelentőket”, mondta Virginie Rozière (szocialista, francia), jelentéstevő. „Hiszen ők bennünket védenek, az európai demokráciát és az európai közérdeket.”

A szabály lényegi elemei

Az átmeneti intézkedésekről már márciusban megállapodott az EP és a Tanács, ezzel is könnyebbé és biztonságosabbá téve a szabálytalanságok bejelentését.

Ezek számos olyan területre kiterjednek, mint például az adócsalás, pénzmosás, közbeszerzések, a termékek és a kereskedelem védelme, környezetvédelem, közegészségügy, fogyasztóvédelem vagy adatvédelem.

Az 50 alkalmazottnál több munkavállalóval dolgozó szervezeteknek (legyen az köz, vagy magán) egy belső bejelentő vonalat kell kiépíteniük, amelyeken keresztül az alkalmazottaknak a cégen belül is lehetőségük lesz bejelentést tenni. A nemzeti hatóságoknak szintén létre kell hoznia független csatornákat. Az informátorokat pedig védeni kell, akár egy cégen belüli, akár a nemzeti, vagy uniós csatornákat használják.

Az irányelv számos esetben lehetőséget biztosít az informátoroknak a nyilvános bejelentésre is, például a médiában. Ezt akkor használhatják, ha az első bejelentésükre nem érkezik reakció, ha közérdeket érintő fenyegetésről van szó, vagy ha fennáll a megtorlás veszélye.

A bejelentéseket semmilyen formában nem lehet megtorolni (lefokozás, felfüggesztés, elbocsátás, stb.). A védelem pedig azokat is érinti, akik a bejelentők munkáját segítik.

A tagállamoknak az informátorok védelme érdekében hozzáférést kell biztosítaniuk a bejelentő csatornákkal kapcsolatos információkhoz, illetve törvényi, pénzügyi és pszichológiai segítséget kell nyújtaniuk nekik.

A Parlament elkötelezett az informátorok védelmében

Az EP évek óta támogatja a közös uniós szabályok bevezetését a visszaélést bejelentők védelme érdekében, ez különösen nagy hangsúlyt kapott a korábbi adócsalási botrányok kapcsán. Egy 2017 februári állásfoglalásban a képviselők felszólították a Bizottságot arra, hogy az uniós pénzügyi érdekek védelmére készítsenek egy jogszabálytervezetet. 2017 októberében megismételték ezt a kérésüket.

Következő lépések

Az új szabályokat az EU minisztereinek is el kell fogadnia, mielőtt azok életbe lépnek. Ezután a tagállamoknak két évük lesz a jogszabály bevezetésére.