Öt dolog amit érdemes tudni az Európai Unió Alapjogi Chartájáról 

 
 

10 éves volt december 1-jén az EU Alapjogi Chartája. A történelmi jelentőségű dokumentum évfordulója alkalmából összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Az EU Alapjogi Chartája történelmi jelentőségű dokumentum  

1. Mi az EU Alapjogi Chartájának jelentősége?

A dokumentumkiáll az EU alapját jelentő olyan értékek mellett, mint az emberi méltóság, a szabadság, az egyenlőség és szolidaritás. Ezek az elvek garantálják az európaiak számára a szabadságot, a biztonságot és az igazságosságot, tiszteletben tartva a jogállamiságot és demokráciát.

2. Miért van szükségünk a Chartára?

A múltban az európaiak alapvető jogait különböző időpontokban és különböző szintekem, módokon garantálták a különböző országok. Ahhoz, hogy megfeleljen a társadalmi, tudományos és technológiai változásoknak, az EU úgy döntött hogy egyetlen dokumentumban kell összefoglalni az alapvető személyes, polgári, politikai, gazdasági és szociális jogokat: ez az Európai Unió Alapjogi Chartája.

3. Milyen jogokat garantál a Charta?

A Charta 54 cikkből áll, amelyek 6 fő részre tagolva az uniós polgárok alapvető- és szabadságjogait biztosítják:

  • méltóság
  • szabadságok
  • egyenlőség
  • szolidaritás
  • a polgárok jogai
  • igazságszolgáltatás


A Charta emellett olyan ún. harmadik generációs jogokat is biztosít amelyek nem tartoznak szigorú értelemben véve az alapjogok közé:

  • adatvédelem
  • bioetika
  • gondos ügyintézés


4. Hogyan tud megfelelni napjaink fő kihívásainak?

Az Európai Bizottság minden évben jelentésban értékeli, hogy az uniós intézmények és a tagállamok megfelelnek-e a Chartában felállított követelményeknek. Az EP szintén évente fogadja el álláspontját az alapjogok helyzetéről. A 2018-as jelentésben szerepelt például a közérdekű bejelentők védelmének fontossága és az általános választások tisztaságának biztosítása. Emellett a Bizottság számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy Facebook, Twitter, Youtube, Microsoft és más nagy cégek többet tegyenek a gyűlöletbeszéd visszaszorításáért.

5. Mikor készült a Charta?

Az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményt 1950-ben fogadták el, de ahogy létrejött és bővült az Unió, szükség volt az EU-s alapértékek garanciájára is. Az EU Alapjogi Chartája 2009 december 1-jén a Lisszaboni Szerződés részeként és annak köszönhetően lépett életbe. Kötelező érvényű jogszabály minden tagállamra nézve.