Az EP kiáll a nők elleni erőszak megszüntetéséért 

Frissítve: 
 
Létrehozva:   
 

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Ebből az alkalomból a Parlament épületei ismét narancsszínbe öltöztek.

Az EP strasbourgi épülete narancssárga kivilágításban  

Az Európai Parlament idén is csatlakozott a nemzetközi „Orange the World” kampányhoz, hogy a képviselők ezzel is kifejezzék támogatásukat a nők elleni erőszak visszaszorítása felé és ráirányítsák a figyelmet a témára.

Idén a kezdeményezés a szexuális erőszaknak áldozatul esett nőket és lányokat állítja a kampány középpontjába. A statisztikák szerint az EU-ben 20-ból egy nőt érint a probléma.

Nők elleni erőszak az EU-ban 
  • minden egyes másodpercben ér szexuális zaklatás nőket 
  • ötből egy nő szenvedett már el fizikai vagy szexuális erőszakot a jelenlegi vagy előző partnerétől 
  • a nők 43%-át bántalmazta már mentálisan, vagy uralkodott felette a partnere a kapcsolatában  

„Ismerjük az ijesztő adatokat: háromból egy nő élt már meg fizikai vagy szexuális erőszakot élete során. Minden másodpercben meggyilkolnak egy nőt, méghozzá a hozzá közel állók közül valaki - a baráti társaságból vagy a családjából” - mondja Evelyn Regner (szocialista, osztrák), az EP nőjogi szakbizottságának elnöke.

„Az elkövető gyakran a férj, a fiútestvér, vagy a partner. Ezért a nők számára a legveszélyesebb hely sokszor a saját otthonuk. A nők elleni erőszak mindannyiunkat érint” - teszi hozzá az EP-képviselő.


Ne fordítsuk el a fejünket, halljuk meg az érintettek hangját és dolgozzunk közösen minden területen azért, hogy a nők függetlnül és erőszakmentesen élhessék az életüket.”

Evelyn Regner  
Idézet megosztása: 

A képviselők hétfőn vitáztak az Isztambuli Egyezményhez való uniós csatlakozásról. Az EU már 2017-ben aláírta az egyezményt, azonban több tagállam, köztük Magyarország, még mindig nem ratifikálta azt.